x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport US OPEN - Agassi se retrage pe teren propriu

US OPEN - Agassi se retrage pe teren propriu

de Ovidiu Ciutescu    |    28 Aug 2006   •   00:00
US OPEN - Agassi se retrage pe teren propriu

Are aproape 37 de ani si joaca de 21 de sezoane in circuitul profesionist ATP. La New York, la US Open, care incepe astazi, va spune adio tenisului. Va juca in turul I cu romanul Andrei Pavel.

ISTORIE. Agassi, fiul unui fost boxer iranian emigrat in Las Vegas, a pus racheta in mana la doar 3 ani. Dupa ce, la varsta de 13 ani s-a inscris la Academia "Nick Bolletieri", Agassi intra, la doar 16 ani, in circuitul profesionist ATP. Prima finala se produce in 1990, la Roland Garros, si o pierde in fata veteranului Andreas Gomes. In 1992 surprinde castigand Wimbledon. Urmeaza alte 57 de turnee castigate, dintre care sapte in turnee de Mare Slem: Open-ul Australiei (1995, 2000, 2001, 2003), US Open (1994, 1999) si Roland Garros (1999). Participa si la Olimpiada de la Atlanta, obtinand aurul in fata lui Segi Bruguera.

DECANDENTA. Urmasul lui John McEnroe, in ceea ce priveste nonconformismul, Agassi se casatoreste cu actrita americana Brooke Shields. Isi schimba loock-ul, dar si viata. Dupa victorii importante care il adusesera in varful ierarhiei, Andre coboara pana spre locul 200! Pentru multi dintre specialisti, la 26 de ani era terminat pentru tenisul de camp. A fost comparat cu un meteor care s-a stins inainte de vreme. Divorteaza si se recasatoreste. Cu fosta glorie Steffi Graff. Agassi produce un comme-back, considerat cel mai spectaculos din istoria tenisului.

ULTIMUL TURNEU. Andrei Pavel ar putea fi ultimul sportiv cu care "batranul" Andre se va duela pe teren. Romanul il intalneste pe american in turul I al US Open, al patrulea si ultimul mare turneu de Grand Slam al acestui an pentru marele campion. Aflat pe locul 37 mondial, pare sa-si fi revenit dupa esecurile din acest an. Sosit la New York la inceputul acestei saptamani, impreuna Steffi Graf si cu cei doi copii ai lor, Jaz Elle si Jaden Gil, Agassi si-a inmultit sedintele de pregatire cu diferiti parteneri, intre care si francezul Richard Gasquet. "M-am mai antrenat cu el la Indian Wells si acolo era foarte nervos. Loveste la fel de puternic ca inainte", a spus Gasquet. Chiar daca nu a vorbit despre retragerea din activitate, Agassi se bucura de aprecierile colegilor din circuit. "Ce mare campion! El i-a inspirat pe majoritatea jucatorilor din prezent. Am fost suficient de norocos sa joc impotriva lui de cel putin zece ori", a spus si Roger Federer, actualul numar unu mondial, cel care l-a invins pe Agassi anul trecut, in finala turneului US Open.

NEW HAVEN
Dotat cu premii in valoare totala de 465.000 de euro, turneul feminin de tenis de camp disputat la New Haven s-a incheiat cu victoria belgiencei Justine Henin-Hardenne. Jucatoarea de 24 de ani a avut o finala fara istorie. Avand in fata un adversar de calibru, americanca Lindsay Davenport, campioana a castigat in urma unui abandon. La scorul de 6-0, 1-0 in favoarea lui Hardenne, americanca a acuzat dureri la umarul drept. Henin-Hardenne, care nu a mai jucat de la turneul de la Wimbledon, a castigat al 28-lea titlu din cariera si al cincilea al sezonului, dupa cele de la Sydney, Dubai, Roland-Garros si Eastbourne.

×
Subiecte în articol: sport agassi