x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Vrea sanctiunea maxima

Vrea sanctiunea maxima

26 Oct 2004   •   00:00

Ministrul britanic al Sporturilor, Richard Caborn, crede ca fotbalistul roman ar trebui sa fie suspendat pentru doi ani.

CATALIN FAINISI, DELIA GOMOESCU

CAT O MAI DURA? Se pare ca perioada de asteptare a sentintei il streseaza foarte mult pe Adrian Mutu
Nu numai FIFA este cu ochii pe Federatia Engleza de Fotbal in "cazul Mutu", ci si guvernul britanic. Daca forul international a solicitat ca FA sa-l suspende pe fotbalistul roman cel putin sase luni, ministrul Sporturilor, Richard Caborn, este si mai drastic: vrea ca jucatorul lui Chelsea sa primeasca pedeapsa maxima de doi ani.

MAXIM. "FA a aderat la codul Agentiei Mondiale Antidoping (WADA), asa ca eu cred ca lucrurile sunt clare. Credeam ca dupa cazul Rio Ferdinand si dupa ce regulamentele antidoping au fost revizuite, toata lumea stie care sunt consecintele daca un sportiv este gasit vinovat. Acest caz trebuie sa se finalizeze cu o suspendare de doi ani", a declarat Caborn pentru cotidianul Evenind Standard. Oficialul britanic a spus ca incearca sa se asigure ca responsabilii din sport sunt gata sa respecte normele pe care chiar ei le-au acceptat atunci cand au semnat codul antidoping. "Asta inseamna doi ani de suspendare si in caz de o a doua abatere suspendare pe viata. Nu este ceva negociabil. Nu putem aplica niste reguli pentru unii si altele pentru altii. Toti cei care au legatura cu sportul au fost de acord ca drogurile sunt rele. Am adoptat un cod antidoping, iar acum mi se pare normal sa il respectam. Toti sportivii stiu ca sunt responsabili pentru ceea ce se afla in corpurile lor. Acest individ stie ce a facut, iar pentru mine lucrurile sunt cat se poate de clare", a adaugat Caborn.

INFLUENTE. Totusi, desi cocaina - daca intr-adevar asta a luat Mutu - este interzisa ca stimulant in timpul unei competitii, WADA nu cere ca sportivii sa fie testati pentru asa ceva in afara unei competitii. Astfel, jucatorilor depistati pozitiv nu le poate fi impusa o suspendare de doi ani. Dar Caborn este de parere ca FA trebuie sa transmita mesajul corect, iar acest lucru il poate face doar adoptand aceeasi linie dura ca si WADA, chiar si atunci cand acest lucru nu este impus de regulament. De asemenea, nu este exclus ca duritatea afisata de oficialul englez sa fie consecinta ultimelor articole aparute in presa britanica. Se pare ca dezvaluirile pornostarului Laura Andresan si cele mai recente ale prostituatei austriece Monica Strattmann l-au influentat in buna masura pe oficial, creandu-i impresia ca Mutu este un consumator constant de droguri.

DE IERI I-A VENIT SI MAMA

Desi s-a zvonit ca parintii lui Mutu s-ar afla la Londra inca de acum o saptamana, abia de ieri jucatorul are pe cineva din familie alaturi de el. Este vorba de mama lui, care a plecat in Anglia, in timp ce tatal a ramas in Romania. De la declansarea scandalului cu fiul lor, sotii Mutu au preferat sa stea departe de ochii lumii. Ei au anuntat ca sunt alaturi de Adrian si ca il vor sustine pana in panzele albe, nutrind speranta ca el nu va primi o sanctiune mare.

VERDICTUL SE AMANA PANA VINERI

Adrian Mutu s-a intalnit ieri la sediul clubului Chelsea cu antrenorul Jose Mourinho si cu directorul executiv al clubului londonez, Peter Kenyon. La discutii au participat si impresarii jucatorului roman, Victor Becali si Gica Popescu. Potrivit acestuia din urma, mai multe detalii cu privire la situatia fotbalistului urmeaza sa apara spre sfarsitul saptamanii, mai precis vineri. Potrivit presei engleze, Mutu urma sa fie acuzat oficial ieri de catre FA de consum de substante interzise. Pana la ora inchiderii editiei, Federatia Engleza de Fotbal nu facuse inca nimic public, anuntand insa ca acuzatia si verdictul vor fi anuntate pe site-ul forului "in urmatoarele zile".

CA SI MAFIA

Saptamana trecuta, The Guardian considera ca Mutu nu trebuie pus la zid. Sub titlul "Sa eliminam ipocrizia din sport" se sublinia ca responsabilii fotbalului din Albion trebuie sa fie capabili de a face diferenta dintre drogurile recreative si substantele dopante menite sa mareasca puterea jucatorilor. La numai cateva zile dupa acest semn de sprijin, The Guardian intervine iar pentru roman. "S-a ajuns la concluzia ca exista o diferenta intre drogurile recreationale si substantele de marire a capacitatii de efort. E permis sa folosesti una dintre ele, cu conditia sa n-o folosesti si pe cealalta". Autorul isi exprima compasiunea fata de Mutu, al carui test antidrog a fost ordonat de Jose Mourinho. "Gestul celor de la Chelsea este asemanator cu al membrilor Mafiei, care ordona asasinarea unui membru al familiei. E metoda perfecta pentru club de a se dispensa de serviciile unui jucator scump, care a devenit imposibil de imprumutat". Editorialistul considera ca o data cu declaratiile Laurei Andresan a cazut mitul fotbalistilor care sunt "tauri" in cearsaf.

CHIVU REACTIONEAZA

Click pentru a mari
Capitanul echipei nationale de fotbal a Romaniei, Cristi Chivu, a remis ieri un comunicat de presa (vezi facsimil) prin care il sustine pe Adrian Mutu, criticand ziaristii din Romania care, in opinia sa, au jignit tricolorii. "Multe dintre articolele scrise in aceasta perioada s-au transformat in jigniri inadmisibile aduse nu numai noua, ci si imaginii Romaniei peste hotare". De asemenea, fundasul lui AS Roma a cerut ca fotbalistii romani sa fie lasati in pace. "Da, suntem tineri, avem dreptul la o viata personala, poate am si gresit, dar ne respectam meseria", a adaugat Chivu. Cat despre Mutu, acesta a declarat: "Regretam din suflet tot ceea ce i se intampla si il sprijinim in totalitate, fiind convinsi ca nu peste mult timp, invatand din greseli, el va reveni acolo unde ii este locul, adica in echipa nationala si in elita fotbalului mondial".
×
Subiecte în articol: sport mutu