x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gerhard Schröder: "Bush minte!"

Gerhard Schröder: "Bush minte!"

10 Noi 2010   •   00:00

Fostul cancelar german Gerhard Schröder, acuzat de George W. Bush de duplicitate în cazul războiului din Irak, consideră că fostul preşedinte american nu spune adevărul în memoriile sale, publicate în Statele Unite, relatează AFP.

Fostul lider social-democrat spune că s-a opus ferm războiului din Irak încă din 2002. În memoriile sale, publicate marţi, Bush l-a acuzat pe Schröder că l-a asigurat de sprijinul său pentru o eventuală intervenţie în Irak, în cursul unei întrevederi la Casa Albă, la 31 ianuarie 2002. George W. Bush afirmă că Schröder i-ar fi spus atunci: "Ce este adevărat pentru Afganistan este adevărat şi pentru Irak. Ţările care susţin terorismul trebuie să facă faţă consecinţelor. Dacă o veţi face rapid şi într-o manieră hotărâtă, voi fi alături de dumneavoastră". Fostul cancelar din perioada 1998-2005 susţine că în cadrul acestei conversaţii a fost vorba despre a şti dacă Saddam Hussein a sprijinit teroriştii responsabili de atentatele din 11 septembrie 2001.

"Ca şi la întâlnirile care au urmat cu preşedintele american, am spus clar că Germania va fi fidelă, alături de SUA, dacă se va dovedi că Irakul, la fel ca Afganistanul, a servit drept refugiu şi punct de pornire pentru combatanţi al-Qaeda", precizează Schröder.
Potrivit analiştilor politici germani, Gerhard Schröder datorează în mare parte realegerea sa în septembrie 2002 faptului că s-a opus războiului din Irak. (Mediafax)

×
Subiecte în articol: externe