x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Austeritatea bugetară taie adânc în educație. Sportul și cultura, cenușăresele sistemului. Ce se întâmplă cu inspectoarele școlare?!

Austeritatea bugetară taie adânc în educație. Sportul și cultura, cenușăresele sistemului. Ce se întâmplă cu inspectoarele școlare?!

de Redacția Jurnalul    |    04 Aug 2023   •   17:00
Austeritatea bugetară taie adânc în educație. Sportul și cultura, cenușăresele sistemului. Ce se întâmplă cu inspectoarele școlare?!
Sursa foto: Diana Oros

Nu a trecut mult timp de când controversatele legi educației au fost votate, că acum guvernanții vor să le schimbe. Disperarea de a reduce cheltuielile bugetare distruge și mai mult învățământul românesc.

Inspectoratele școlare județene și direcțiile de sport și de cultură ar putea trece în subordinea autorităților locale, de la 1 ianuarie 2025 cu scopul de a fi reduse cheltuielile. Și asta în timp ce noua lege a învățământului preuniversitar prevede ca inspectoratele școlare să fie înlocuite cu direcții județene aflate în subordinea Ministerului Educației.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat 50 de măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare în următorii ani. Printre acestea se află descentralizarea inspectoratelor școlare județene, care vor trece din subordinea ministerului Educației, la autoritățile locale, scrie edupedu.ro.

“Transferul se va face treptat, iar scopul final este apropierea serviciilor publice de cetățean. Este foarte important ca cine decide asupra serviciilor publice de interes local să fie autoritatea locală,” explică demnitarul.

În cadrul pachetului de măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare, prezentat miercuri în ședința de guvern de Marcel Boloș, se află și descentralizarea inspectoratelor școlare județene, care acum sunt în subordinea Ministerului Educației. Însă de la 1 ianuarie 2025, acestea ar putea trece la autoritățile locale. La fel se va întâmpla și cu direcțiile de sport, sănătate publică sau cultură.

“De la 1 ianuarie 2025, descentralizarea servicilor publice de la nivel central: Direcțiile județene de sport, direcțiile județene de cultură și inspectoratele școlare, ca prim pas pentru ceea ce înseamnă descentralizarea servicilor publice. Este foarte important ca cine decide asupra serviciilor publice de interes local să fie autoritatea locală.

Până la această dată, transferul către autoritățile publice judetene a acestui nivel de servicii se va realiza treptat, dar scopul final e de apropiere a serviciilor publice de cetăteni.

Ceea ce ați întrebat, instituțiile publice cu personalitate juridică de subordonare locală…adică invenția aceasta de instituții doar pentru ca să-și găsească de lucru nu vor mai putea avea loc, nu vor mai putea funcționa dacă au un număr de sub 50 de posturi ocupate și au activități care se suprapună și sunt similare cu ale altor instituții publice. Nu vor mai putea fi astfel de situații, iar ordonatorii de credite vor trebui să stabilească în acord cu cele două reguli pe care le-am menționat, care instituții publice intră în regim de comasare, reorganizare sau sigur, transferul de activitate la primării sau la nivelul autorității publice județene, e o decizie de oportunitate pe care o va analiza fiecare autoritate publică locală”, a  explicat Marcel Boloș.

 

Totodată, un raport al instituției arată că foate funcțiile de conducere din inspectoratele școlare și casele corpului didactic sunt ocupate politic, prin detașare.

×
Subiecte în articol: sport cultura elevi inspectorate școlare