x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Cîmpeanu: Palatele copiilor nu se desființează, vor trece în subordinea autorităților locale

Cîmpeanu: Palatele copiilor nu se desființează, vor trece în subordinea autorităților locale

18 Iul 2022   •   17:20
Cîmpeanu: Palatele copiilor nu se desființează, vor trece în subordinea autorităților locale
Sursa foto: Lucian Alecu

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu susține că palatele copiilor, cluburile copiilor și cluburile sportive școlare nu se desființează, dar că după 2025 acestea vor trece în subordinea autorităților locale.

„Palatele copiilor, cluburile copiilor și cluburile sportive școlare nu se desființează! Proiectul Legii învățământului preuniversitar trebuie să pună în aplicare politicile naționale privind descentralizarea astfel încât, începând cu anul 2025, Ministerul Educației să inițieze legislația specfică, prin consultare publică, potrivit Strategiei generale de descentralizare (adoptată în anul 2017), pentru ca Palatul Național al Copiilor, palatele copiilor, cluburile copiilor și cluburile sportive să se organizeze și să funcționeze ca instituţii publice în subordinea Consiliului General al municipiului Bucureşti/consiliilor locale, având personalitate juridică, instituții care desfășoară activități extrașcolare/cu program sportiv suplimentar”, a transmis luni Sorin Cîmpeanu.

Acesta spune că personalul didactic de predare titular existent în cluburile sportive școlare, palatele copiilor şi cluburile copiilor, respectiv în Palatul Național al Copiilor îşi păstrează dreptul, pentru o perioadă de 10 ani de la momentul transferului, să participe la etape de mobilitate a personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar în vederea ocupării de posturi didactice/catedre vacante în unităţi de învăţământ preuniversitar, potrivit metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației.

De asemenea, terenurile şi clădirile în care îşi desfăşoară activitatea aceste instituții vor fi trecute din domeniul public al statului în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale, prin hotărâre a Guvernului, sub condiția păstrării destinației inițiale, pentru o perioadă de minimum 10 ani de la momentul transferului și a schimbării regimului juridic al domeniului public.

În termen de doi ani de la intrarea în vigoare a legii, Ministerul Educației va iniția actele normative pentru reglementarea transferului de competențe și de patrimoniu.

Ministrul susține că până atunci Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti funcționează ca unitate conexă, în subordinea Ministerului Educației, iar palatele şi cluburile copiilor funcționează ca unităţi conexe pentru activităţi extraşcolare în subordinea DJIP, iar finanţarea se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei.

„Terenurile şi clădirile în care îşi desfăşoară activitatea Palatul Naţional al Copiilor fac parte din domeniul public al statului şi sunt administrate de Ministerul Educaţiei. 8. Terenurile şi clădirile în care îşi desfăşoară activitatea palatele şi cluburile elevilor, cluburile sportive şcolare, ale căror cheltuieli curente şi de capital se finanţează de la bugetul de stat, fac parte din domeniul public al statului şi sunt administrate de Ministerul Educaţiei, prin DJIP şi prin consiliile de administraţie ale acestor unităţi. Profesorii din palatele şi cluburile elevilor, profesorii-antrenori în cluburile sportive şcolare și antrenorii din cluburile sportive şcolare, din palatele şi din cluburile copiilor își păstrează funcțiile de cadre didactice de predare”, arată ministrul Educației.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Sorin Cîmpeanu