x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Copiii, primiți la școală doar cu declarație

Copiii, primiți la școală doar cu declarație

de Monica Cosac    |    20 Aug 2020   •   09:44
Copiii, primiți la școală doar cu declarație

Ministerul Sănătății a publicat în dezbatere publică proiectul de ordin de ministru cu Normele sanitare propuse pentru începerea noului an şcolar. Potrivit documentului, școala va începe pe 14 septembrie, însă elevii vor putea intra în unitățile de învățământ doar dacă prezintă o declarație pe propria răspundere, semnată de părinții lor. În lipsa acestui formular, potrivit căruia părinții ar trebui, printre altele, să recunoască „simptomele specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios”, cei mici nu sunt primiți la ore. Proiectul stipulează, totodată, că părinții trebuie să „aprecieze starea de sănătate a copilului” și facă acasă un „triaj zilnic”.

Conform prevederilor referitoare la protocolul de triaj, incluse în proiectul de norme publicat de Ministerul Sănătății, atât preșcolarii și elevii, cât și cadrele didactice și personalul auxiliar vor prezenta declarația pe proprie răspundere în prima zi de școală. „Declarația condiționează primirea copilului în colectivitate la începutul fiecărui ciclu de prezență fizică în spațiul școlar și va fi prezentată la triajul epidemiologic la intrarea în unitate”, se arată în document.

Concret, în acest formular, părinții declară că, în ultimele 14 zile, „copilul nu a prezentat simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree etc.); copilul nu a fost diagnosticat cu COVID-19; copilul nu a venit în contact cu o persoană testată pozitiv pentru această afecțiune”. Pe lângă cele câteva simptome menționate clar în Declarație, acel „etc.” înseamnă că mai pot fi și alte simptome, pe care orice părinte, chiar dacă are doar 8 clase, e obligat să le recunoască.

 

Încalcă drepturile pacienților

 

Mai mult, părintele trebuie să semneze că nu va aduce copilul în colectivitate dacă acesta are vreun simptom de boală infecțioasă și trebuie să anexeze copii ale documentelor medicale, în cazul altor probleme de sănătate.  

„Menționez că, în perioada suspendării cursurilor școlare, elevul:

  • nu a avut nicio problemă de sănătate;
  • a avut o problemă de sănătate, motiv pentru care a necesitat consult medical. Anexez o copie a documentelor medicale corespunzătoare (scrisoare medicală sau bilet de ieșire din spital)”, se arată în document.

Însă acest lucru intră în contradicție cu Legea 46/2003 privind drepturile pacientului, care stipulează că „toate informațiile privind starea pacientului, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidențiale chiar și după decesul acestuia”.

Practic, în acest fel, guvernanții îi obligă pe părinți să își asume, sub sancțiune penală, că trimit la școală doar copii care nu prezintă un risc pentru colectivitate. Potrivit legislației în vigoare, pentru fals în declarații, o persoană poate fi sancționată cu până la doi ani de închisoare sau cu amendă penală.

 

Părinții s-ar putea alege cu dosar penal pentru fals în declarații doar pentru că nu au studii medicale de specialitate și, implicit, nu au cum să cunoască toate „simptomele specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios”.

 

 

Anul școlar 2020-2021 începe pe 1 septembrie, iar cursurile - pe 14 septembrie.

 

Masca, obligatorie de la clasa pregătitoare

 

Purtarea măștii, păstrarea distanței și igiena riguroasă sunt alte câteva măsuri prevăzute în draftul de ordin încropit de Ministerul Sănătății, împreună cu Grupul de lucru interministerial, pentru începerea școlii. Purtarea măștii va fi obligatorie pentru toți elevii, inclusiv pentru cei de la clasa pregătitoare, precum și pentru toți profesorii și personalul auxiliar. Se va păstra distanțarea de un metru, iar acolo unde nu se poate se vor monta separatoare. De asemenea, se prevede limitarea contactului dintre elevii din clase diferite și evitarea schimbării sălii de clasă de către elevi pe parcursul unei zile. Cursurile vor începe la intervale orare diferite, astfel încât să se evite aglomerările, iar copiii vor fi supravegheați de către cadrele didactice și pe toată durata pauzelor. Elevii  vor fi instruiți să nu interacționeze fizic (nu se vor îmbrățișa, nu își vor atinge reciproc mâinile și nu vor sta aproape unul de celălalt), conform documentului.

 

×