Prim-vicepreședintele PSD, Gabriela Firea, a solicitat autorităților, joi, 29 octombrie, să redeschidă școlile din București. Aceasta a afirmat că măsura închiderii școlilor este una injustă pentru profesori și elevi.
Firea a mai declarat că România și Lituania sunt singurele state din Europa care au luat această măsură și că PSD propune programul pe care l-a inițiat când ocupa funcția de primar general, respectiv testarea cadrelor didactice și elevilor.
„Aş vrea să abordez un subiect pe care l-am discutat în cadrul Comitetului Politic Naţional şi anume această situaţie singulară la nivel european şi aberantă, spun eu cu privire la închiderea şcolilor. În Capitală s-a luat măsura închiderii unităţilor de învăţământ, o măsură injustă pentru profesori si elevi. În Europa, doar România şi Lituania ţin şcolile închise. Nu există nicio justificare şi cerem noului prefect al Capitalei să redeschisă şcolile din Capitală. Ce e de făcut? Să fie testaţi profesorii şi elevii şi doar unde e un focar să iei o astfel de măsură de închidere a şcolii. Am şi eu copii, sunt părinte, vorbesc în fiecare zi cu zeci poate sute de mame, de familii. Toată lumea e îngrijorată. Nu se poate compara învăţământul în clasă cu cel online. Copiii nu mai socializează, nu îşi mai văd profesorii. Sunt de asemenea multe familii în care copiii sunt supravegheaţi de bunici, iar aceştia nu sunt familiarizaţi cu metodolodia online. De asemenea, costurile pentru părinții care rămân acasă sunt foarte mari”, a afirmat Gabriela Firea, în cadrul unei conferințe de presă, la finalul Consiliului Politic Național al PSD.
De asemenea, Firea a menționat că desi în martie a cerut închiderea școlilor, acum cere redeschiderea lor pentru că se pot face testări.
„ Propunerile PSD sunt: să se aplice programul iniţiat de mine ca primar general şi avem totul pregătit aparatură de testare şi personal calificat să fie testaţi profesorii şi elevii şi să fie izolaţi doar după caz cei confirmaţi. Realitatea o putem afla doar prin testarea masivă a elevilor, cadrelor didactice şi personalului auxiliar. Nu sunt decât măsuri din programele de sănătate publică aplicat la acest moment la nivel european. Din păcate, la noi se merge pe programul de sănătate publică implementat în luna martie. Au trecut 9 luni, trebuie să ne adaptăm la situaţia existenţă şi nu să rămâne încremeniţi în programul lunii martie.”, a mai spus aceasta.