x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Iohannis: Miniştrii PSD de la Educaţie nu au rezistat tentaţiei păguboase de a face politici educaţionale după ureche

Iohannis: Miniştrii PSD de la Educaţie nu au rezistat tentaţiei păguboase de a face politici educaţionale după ureche

10 Sep 2019   •   20:03
Iohannis: Miniştrii PSD de la Educaţie nu au rezistat tentaţiei păguboase de a face politici educaţionale după ureche

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că miniştrii pe care PSD „i-a perindat” la Ministerul Educaţiei „nu au rezistat tentaţiei păguboase” de a face politici educaţionale „după ureche”, cu „modificări haotice”.

„Multe dintre modificările legislative recente nu au făcut altceva decât să bulverseze sistemul românesc de învăţământ. De aceea, când am lansat proiectul «România Educată», am pornit de la ideea că este esenţial să consultăm cât mai mulţi actori din domeniu, pentru a integra într-un concept unitar iniţiativele acestora. Miniştrii pe care PSD i-a perindat la Ministerul Educaţiei nu au rezistat însă tentaţiei păguboase de a face politici educaţionale după ureche, cu mici modificări haotice aduse cel puţin lunar actualului sistem”, a spus preşedintele, prezent la evenimentul „Future Skills & Future of Work”, organizat de Liga Studenţilor Români din Străinătate la Romexpo.

În acest sens, el a apreciat că România are nevoie un sistem naţional permanent, care să cartografieze relaţia dintre educaţie şi piaţa muncii, care să indice nevoile actuale, să le anticipeze pe cele viitoare şi să arate care filiere educaţionale au cea mai mare rată de integrare a absolvenţilor în economie.

Preşedintele a apreciat că economia românească se află „într-un moment de răscruce”, în care vechile „atuuri”, precum costurile scăzute ale forţei de muncă, nu vor mai fi suficiente pentru a impulsiona creşterea economiei şi convergenţa cu nivelul de trai din restul Europei. Totodată, a declarat că ţara noastră are nevoie de oameni bine pregătiţi profesional, capabili să se adapteze rapid unei pieţe a muncii foarte dinamice şi a subliniat că această pregătire este în mare parte generată de calitatea sistemului educaţional.

„Din păcate, tocmai în acest domeniu, România a rămas în urmă şi se confruntă cu multe probleme care s-au cronicizat. Rata mare de părăsire timpurie a şcolii, care depăşeşte 16%, este departe de ţinta de 11% asumată de România pentru anul 2020. Nivelul ridicat de analfabetism funcţional, participarea scăzută la învăţământul superior - care ne plasează, din nefericire, pe ultimul loc din Uniunea Europeană - sau slaba calitate a educaţiei profesionale sunt doar câteva exemple care arată situaţia gravă din educaţie”, a spus preşedintele.

„Cercetarea şi inovarea sunt esenţiale într-o ţară cu atât potenţial creator în rândul tinerilor cum este România. Problema este ce facem noi în această lume plină de oportunităţi. În ultimii trei ani, România a fost ţinută în loc de o guvernare preocupată doar să rezolve problemele penale ale liderilor, un timp extrem de important furat dezvoltării noastre. Nu acesta este drumul României educate, nu aceasta este direcţia pe care oamenii au ales-o pentru ţara lor pe 26 mai, prin votul dat la referendum”, a adăugat el.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis PSD