Peste 99% dintre cabinetele medicale şi stomatologice şcolare funcţionază în unităţi de învăţământ din mediul urban, potrivit publicaţiei „Activitatea unităţilor sanitare” elaborată de Institutul Naţional de Statistică (INS). Datele INS arată, de altfel, că în mediul rural există extrem de puţine unităţi sanitare: nouă din zece spitale şi unităţile asimilate spitalelor funcţionează în zonele urbane.
În 2018, cele mai multe dintre cabinetele medicale au funcţionat în mediul urban. Mai exact, 99,6% dintre cabinetele stomatologice şcolare şi 99,1% dintre cabinetele medicale şcolare, precum şi toate cabinetele medicale şi stomatologice studenţeşti sunt în oraşe şi municipii, potrivit documentului citat mai sus. Tot în mediul urban funcţionează 85,5% dintre cabinetele stomatologice independente, 86,8% din cabinetele independente de medicină generală, 96,2% dintre cabinetele medicale independente de specialitate şi 94,9% dintre alte tipuri de cabinete medicale (cabinete de medicina muncii, cabinete de întreprindere, cabinete de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă etc.). Tot aici se găsesc şase din 10 cabinete independente de medicină de familie.
„Distribuţia reţelei unităţilor sanitare pe medii de rezidenţă evidenţiază faptul că reţeaua sanitară s-a dezvoltat, în principal, în mediul urban, unde s-au regăsit: 91,3% din numărul total de spitale şi unităţile asimilate spitalelor şi 93,2% din totalul ambulatoriilor integrate spitalelor şi al ambulatoriilor de specialitate, 97,8% din totalul dispensarelor medicale, 98,1% din totalul policlinicilor, 98,2% din centrele medicale de specialitate, 97,4% din unităţile de ambulanţă, transport pacienţi şi SMURD, precum şi toate centrele de sănătate mintală, centrele de transfuzie sanguină şi sanatoriile TBC", se mai precizează în publicaţia „Activitatea unităţilor sanitare”, elaborată de INS.
Aproape 96% dintre laboratoarele de tehnică dentară funcţionează în mediul urban.