x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 11 Februarie Ziua Mondială a Bolnavuluir: Papa Francisc ne cheamă la credinţă, caritate şi solidaritate cu suferinzii din întreaga lume

11 Februarie Ziua Mondială a Bolnavuluir: Papa Francisc ne cheamă la credinţă, caritate şi solidaritate cu suferinzii din întreaga lume

de Magda Marincovici    |    10 Feb 2014   •   17:00
11 Februarie Ziua Mondială a Bolnavuluir: Papa Francisc ne cheamă la credinţă, caritate şi solidaritate cu suferinzii din întreaga lume

Credinţă şi caritate. Aceasta este tema lansată de Papa Francisc cu ocazia Zilei Mondiale a Bolnavilor, a 22-a celebrată de Biserica Catolică.  În mesajul adresat cadrelor medicale, bolnavilor şi tuturor celor care pot da o mână de ajutor semenilor noştri aflaţi în suferinţă, Papa Francisc le reaminteşte că însuşi Cristos a suferit. Când Fiul lui Dumnezeu a fost crucificat, el a risipit singurătatea suferinţei şi întunericul. “Biserica recunoaşte în voi, dragi bolnavi, o specială prezenţă a lui Cristos care suferă. Şi, astfel, alături, şi chiar înăuntrul suferinţei noastre, se află chinul lui Cristos, care duce împreună cu noi povara suferinţei noastre, revelându-i înţelesul”.

În mesajul său, lansat într-o lume torturată de multe boli ucigătoare, Papa Francisc mai spune că dovada credinţei autentice în Cristos este, tocmai,  dăruirea de sine expimată prin iubirea de aproapele, în special iubire pentru cel care nu o merită, cel care suferă, cel care e marginalizat.

Papa Francisc ne invită pur şi simplu să fim solidari cu persoanele din preajma noastră care experimentează dura realitate a bolii şi suferinţei.
Şi realitatea reieşită din datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii demonstrează că mulţi, foarte mulţi oameni se confruntă cu boli grele, care, din păcate, au umilit medicina modernă a mileniului al treilea. Această cohortă imensă în vaiet şi duree are nevoie de ajutor.  * În fiecare zi, aproape 800 de femei mor din cauza complicaţiilor legate de sarcină sau de naştere * Probabilitatea de a muri în primii cinci ani de viaţă este de 16 ori mai mare pentru copiii din ţările subdezvoltate * Aproximativ 10% din populaţia globului suferă de diabet, situaţie evidenţiată de nivelul ridicat al glicemiei (egal sau peste 126 mg/dl) * Aproximativ 34 milioane de persoane trăiesc cu HIV/SIDA * Anual, 14 milioane de persoane primesc vestea că au cancer. Şi, din păcate, în decursul următoarelor două decenii, anual,  s-ar putea înregistra 22 de milioane de noi cazuri de cancer.
 
Organizaţia Mondială a Sănătăţii mai atrage atenţia că populaţia globului îmbătrâneşte. Potrivit OMS, îmbătrânirea populaţiei şi povara din ce în ce mai grea a bolilor netransmisibile fac extrem de necesare îngrijirile paliative. Dar, din păcate, se estimează că 42% dintre ţări nu dispun de nici un fel de îngrijiri paliative. Adică, pentru milioane de bolnavi, ultimele clipe de viaţă milioane înseamnă chin, durere, disperare, deoarece nu beneficiază de îngrijiri paliative. 
În fiecare an la 11 februarie este celebrată Ziua Mondială a Bolnavilor. De ce la 11 februarie? Deoarece, în fiecare an, ziua de 11 februarie e vonsacrată şi apariţiei Sfintei Fecioarei Maria la Lourdes.  Pentru că apariţia Fecioarei Maria e asociată cu fapte minunate, vindecări miraculoase, transformări sufleteşti neaşteptate, toate verificate cu atenţie nu numai de Biserică, dar şi de o comisie medicală formată din 30 de persoane, care au dovedit că în acel loc Dumnezeu îşi arătă mila şi puterea într-un mod deosebit. Şi astăzi, după mai bine de o sută de ani, mulţimi nenumărate se îndreaptă spre apa firavului izvor pentru a experimenta “miracolul Lourdes-ului": bucuria împăcării cu viaţa, cu oamenii, cu Creatorul. La Bucureşti, pe lângă  slujbă specială celebrată în Catedrala Sf. Iosif, marţi, 11 februaroe, are loc întâlnirea cadrelor medicale membre ale Asociaţiei Medicilor Catolici.




×