Summit-ul Francofoniei de anul trecut se va dovedi un bun antrenament pentru bucureşteni in vederea reuniunii liderilor din statele membre NATO, care va avea loc in aprilie 2008. Memorandumul pentru organizarea evenimentului a fost semnat ieri.
Summit-ul Alianţei Tratatului Nord-Atlantic, programat la Bucureşti in aprilie 2008, va insemna o desfăşurare de forţe fără precedent. Peste 6.500 de membri ai delegaţiilor oficiale şi jurnalişti, zeci de studiouri şi boxe radio-tv, 3 secţii de catering, 13 săli pentru conferinţele de presă, mii de agenţi de securitate. Acestea sunt doar căteva "coordonate" date publicităţii cu ocazia semnării Memorandumului pentru organizarea summit-ului care va avea loc la Palatul Parlamentului.
MAI SCUMP. Documentul stă la baza bugetării evenimentului, a explicat subsecretarul de stat in MAE, Cătălin Micula, şef al departamentului care se va ocupa de organizare. Deocamdată nu există estimări cu privire la costul summit-ului, dar acesta se anunţă mai scump decăt cel de la Praga, din noiembrie 2002, care a costat 26,5 milioane de euro, şi decăt reuniunea din iunie 2004 de la Istanbul (33 de milioane de euro). La acoperirea cheltuielilor vor participa autorităţile romăne şi Alianţa. Inainte de a-şi pune semnătura pe Memorandum, directorul NATO ministerial Task Force, Berndt A. Goetze, a petrecut o săptămănă in Bucureşti pentru a vedea locaţiile propuse pentru organizarea evenimentului şi s-a declarat impresionat de clădirea Parlamentului. Goetze a menţionat că traficul in Bucureşti in acea perioadă va fi restricţionat in anumite zone. "Ne cerem scuze participanţilor la trafic, dar am inţeles că deja aţi supravieţuit summit-ului francofoniei de anul trecut", a spus reprezentantul NATO. De securitatea participanţilor la eveniment se vor ocupa 5.000 de persoane de la MApN, 1.500 de la SPP şi "căteva mii" de la MIRA, existănd mai multe zone şi cordoane de securitate in jurul Palatului Parlamentului, in jurul locaţiilor unde delegaţiile vor fi cazate, a spus Micula. Căt despre agenda summit-ului, partea romănă a menţionat Balcanii de Vest, zona extinsă a Mării Negre şi problema securităţii energetice. La discuţii va lua parte şi delegaţia Rusiei, condusă de preşedintele Vladimir Putin.