x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 7 CONSECINȚE PRACTICE ale BREXIT-ului pentru britanici (AFP)

7 CONSECINȚE PRACTICE ale BREXIT-ului pentru britanici (AFP)

24 Iun 2016   •   09:43
7 CONSECINȚE PRACTICE ale BREXIT-ului pentru britanici (AFP)

Fie că locuiesc în Marea Britanie sau într-o altă ţară a Uniunii Europene, viaţa de zi cu zi a cetăţenilor britanici va suferi în curând consecinţele concrete ale ieşirii ţării din Uniunea Europeană, notează vineri AFP.

Pentru britanicii care trăiesc în Regatul Unit, efectul imediat şi cel mai vizibil al unui Brexit va fi resimţit asupra libertăţii de circulaţie a cetăţenilor britanici în celelalte ţări ale Uniunii Europene. Dacă un singur document de identitate era suficient până în prezent pentru a se deplasa în spaţiul Schengen, cu toate că Regatul Unit nu este membru al acestuia, ieşirea ţării din blocul comunitar ar trebui să fie de acum însoţită de necesitatea ca cetăţenii britanici să solicite o viză atunci când călătoresc în Europa continentală. În prezent, doar 44 ţări din 219 impun vize cetăţenilor britanici.

Familiile britanice ar trebui să se pregătească de asemenea să plătească mai mult decât înainte pentru a-şi petrece vacanţele pe Bătrânul Continent. Nu numai pentru că prăbuşirea lirei în faţa euro va reduce în mod inevitabil puterea lor de cumpărare, ci de asemenea în virtutea acordurilor comunitare care permit oricărei companii aeriene europene să opereze fără limită de frecvenţă, capacitate sau preţ în spaţiul aerian european.

"Piaţa unică a permis Ryanair să promoveze revoluţia călătoriilor ieftine în Europa", a reamintit la mijlocul lunii mai, Michael O'Leary, directorul general al companiei aeriene low-cost.

Piaţa locurilor de muncă: Chiar dacă susţinătorii Brexitului au făcut din păstrarea locurilor de muncă pentru britanici unul dintre vârfurile de lance ale campaniei lor, este totuşi probabil ca ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană să fie însoţită de relocarea a numeroase posturi, în special în cadrul marilor bănci din City of London.

Un eventual Brexit se anunţă şi mai "primejdios" pentru cei 1,3 milioane de britanici care trăiesc în alte ţări europene, în special în Spania (319.000), în Irlanda (249.000) , în Franţa (171.000) şi în Germania (100.000).

Aceştia ar putea vedea cum veniturile lor din pensii se reduc vertigions din cauza deprecierii puternice a lirei, ceea ce ar putea pune în pericol în special investiţiile lor imobiliare în ţara în care trăiesc.

O altă problemă apare în ceea ce priveşte asigurarea de sănătate a britanicilor care trăiesc în afara ţării, de exemplu în Franţa, unde aceştia beneficiază de sistemul medical naţional, însă plătit de sistemul de sănătate public din Regatul Unit în baza unui acord bilateral.

Soarta profesională a mii de funcţionari publici britanici care lucrează pentru instituţiile europene, în special la Bruxelles, pare de asemenea mai incertă ca niciodată. Unii dintre ei s-au gândit deja să obţină o a doua cetăţenie europeană, în special belgiană.

În cele din urmă, cea mai neaşteptată consecinţă, ieşirea Regatului Unit din UE ar putea face relaţiile cu unii dintre vecinii săi problematice. În special, Spania ar putea fi tentată să închidă graniţa cu Gibraltarul, unde trăiesc 33.000 de britanici.

În nordul Europei, Brexitul ar putea crea, de asemenea, o graniţă între Irlanda şi Irlanda de Nord, încetinind circulaţia a mii de persoane în fiecare zi. AGERPRES

×
Subiecte în articol: consecintele brexitului