x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A expirat armistiţiul în Fâşia Gaza. Hamas ameninţă că va relua ostilităţile

A expirat armistiţiul în Fâşia Gaza. Hamas ameninţă că va relua ostilităţile

08 Aug 2014   •   09:39
A expirat armistiţiul în Fâşia Gaza. Hamas ameninţă că va relua ostilităţile

În această dimineaţă a expirat armistiţiul de trei zile din Fâşia Gaza. Aripa armată a Hamas a ameninţat aseară că va relua ostilităţile împotriva Israelului la expirarea armistiţiului dacă cererile delegaţiei palestiniene la Cairo nu sunt satisfăcute, informează AFP.

"Facem apel la delegaţia palestiniană să nu accepte încetarea focului dacă nu este mulţumită în legătură cu cererile poporului nostru", a declarat purtătorul de cuvânt al Brigăzilor Al-Qassam, Abu Obaida. Mişcarea este "gata să se angajeze din nou în luptă", a adăugat el.

"Dacă nu se ajunge la un acord, va fi posibil să se prelungească armistiţiul. Dacă nu va exista, cerem delegaţiei să se retragă de la negocieri", a adăugat purtătorul de cuvânt într-un discurs televizat, informează Agerpres.

Israelul şi Hamas, care controlează Gaza, respectă de marţi de la ora 8.00 o încetare a focului menită să dureze până vineri la 8.00 (5.00 GMT). Ei au trimis la Cairo delegaţii însărcinate să se înţeleagă asupra unui armistiţiu mai durabil în timpul unor discuţii indirecte prin intermediul Egiptului.

Israelul a acceptat, joi seară, ideea unei prelungiri nelimitate a încetării focului, dar noi întâlniri separate între egipteni şi israelieni pe de o parte, egipteni şi palestinieni de cealaltă nu sunt programate pe timpul nopţii pentru a încerca întărirea armistiţiului după aproape o lună de război ce a făcut aproximativ 1.900 de morţi palestinieni.

'Prima dintre cererile' palestinienilor este deschiderea unui port în enclava suprapopulată sub blocadă israeliană din 2006. 'Noi nu acceptăm oprirea luptei fără a obţine sfârşitul adevărat al agresiunii (israeliene) şi ridicarea reală a asediului', a subliniat purtătorul de cuvânt al Brigăzilor Al-Qassam, Abu Obaida.

'Am dat liderilor noştri posibilitatea de a avea revendicări politice', a mai declarat el, dar 'rezistenţa (din Gaza) este capabilă să impună condiţiile sale şi cele ale poporului său', a ameninţat el.

×