Ancheta în cazul Jaycee Lee Dugard, răpită acum 18 ani şi sechestrată într-o locuinţă improvizată din curtea familiei care a înhăţat-o de pe stradă, scoate la iveală amănunte tot mai sordide. Se ridică acum întrebări serioase privind sănătatea psihică a femeii şi a celor două fete pe care le-a făcut cu răpitorul ei.
În toţi cei 18 ani în care a fost la degetul mic al răpitorilor ei, Jaycee Lee Dugard n-a avut nici o tentativă de a fugi. Mai mult, ajunsese să-şi petreacă viaţa ca şi cum Phillip şi Nancy Garrido, care au răpit-o când avea 11 ani, ar fi familia sa. Îl acceptase pe Phillip suficient cât să-i facă doi copii (fetiţele au acum 11 şi 15 ani). Se implicase într-o afacere pe care cei doi o conduceau din locuinţa lor din Antioch (aproape de San Francisco). Dovedea un talent real în domeniul design-ului şi ţinea legătura cu clienţii nu doar la telefon sau prin e-mail, ci şi prin întâlniri faţă în faţă. Întâlniri în urma cărora clienţii sau potenţialii clienţi rămâneau încântaţi atât de oferta ce li se făcea, cât şi de personalitatea plăcută a tinerei. "Spălată pe creier", spun despre ea specialiştii americani citaţi de Sunday Times. Deşi avusese numeroase ocazii, n-a încercat nici măcar o dată să scape din adunătura de corturi, plăci din prefabricate, cutii, piese de mobilier care abia se ţineau, cuşti din metal şi stinghii care îi serveau drept adăpost. Poliţia a audiat martori care au spus că au văzut-o de câteva ori făcând cumpărături la supermarket alături de cele două fete. Ciudată este şi reacţia pe care a avut-o la prima întrevedere cu mama sa. Potrivit presei americane, primele cuvinte pe care Jaycee le-a spus mamei de care fusese despărţită preţ de 18 ani a fost: "Mamă, am copii". Apoi i-a rugat pe membrii familiei să facă împreună o excursie la parcul de distracţii Disneyland. Experţii citaţi de CNN Experts interpretează toate aceste amănunte drept dovezi că Jaycee Lee Dugard suferă de "sindromul Stockholm", în care persoana captivă începe să dezvolte sentimente faţă de cel care-o ţine prizonieră.
VICII DE PROCEDURĂ
Poliţia vrea să afle cum a fost posibil ca Jaycee să se afle chiar sub nasul autorităţilor fără ca acestea să se sesizeze. Astfel, s-a aflat că, în 2006, un vecin a sunat la poliţie pentru a semnala că în curtea lui Garriso există mai multe corturi unde trăieşte cineva, că a văzut copii jucându-se acolo şi că proprietarul e un individ cu probleme de comportament. Un agent s-a deplasat la faţa locului şi a avut o discuţie cu Garrios în faţa casei. N-a considerat necesar să inspecteze proprietatea. "Ceea ce s-a întâmplat este inacceptabil", a recunoscut şeriful regiunii Contra Costa.
Justin Sullivan / AFP
Casa improvizată a ororilor
Fotografii făcute de poliţişti în timpul raidului pe propietatea lui Phillip şi Nancy Garrido au adus în faţa publicului imagini ce amintesc de adăpostul în care austriaca Elisabeth Fritzl a fost ţinută de tatăl său. Corturi, fel şi fel de cutii, colivii şi cuşti, covoare şi preşuri ca vai de ele, saltele şi canapele cu arcurile scoase, toate îngrămădite mai rău ca-ntr-un adăpost locuit de oameni ai străzii. Din când în când, câte-o carte, nişte păpuşi decapitate sau farduri vechi. Un mediu oribil şi complet impropriu desfăşurării unei vieţi normale şi, mai ales, creşterii unor copii.
Citește pe Antena3.ro