x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A murit Alexandre Grothendieck, unul dintre cei mai mari matematicieni ai secolului XX

A murit Alexandre Grothendieck, unul dintre cei mai mari matematicieni ai secolului XX

14 Noi 2014   •   13:56
A murit Alexandre Grothendieck, unul dintre cei mai mari matematicieni ai secolului XX

Alexandre Grothendieck, unul din cei mai mari matematicieni ai secolului al XX-lea, a murit într-un spital din sud-vestul Franţei, la 86 de ani, anunță AFP, citată de Agerpres. Matematicianul a murit joi, a informat Spitalul Ariege Couserans din Saint-Girons, fără să facă alte precizări.

Considerat adesea unul din cei mai mari matematicieni ai secolului trecut, Alexandre Grothendieck se stabilise în această regiune din sud-vestul Franţei şi locuia retras la Lasserre, mic sat din Pirinei cu numai 200 de locuitori.

Născut în 1928 la Berlin, având tată rus de origine evreiască şi mamă ziaristă foarte angajată, Alexandre Grothendieck a primit în 1966 Medalia FIelds, echivalentul premiului Nobel pentru matematicieni. S-a despărţit însă de mediul său şi în 1970 a fondat, alături de alţi doi matematicieni, o grupare politică numită 'Survivre', care şi-a schimbat ulterior numele în 'Survivre et vivre', consacrată antimilitarismului şi problemelor ecologice. Grupul a criticat vehement şi utilizarea fără discriminare a ştiinţei şi tehnologiei. Din 1972 a susţinut cursuri la Montpellier. Mai târziu s-a retras în sudul Franţei, în Pirinei, într-un sat al cărui nume el voia să rămână secret

×