x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A murit fostul președinte argentinian, Carlos Menem

A murit fostul președinte argentinian, Carlos Menem

14 Feb 2021   •   18:39
A murit fostul președinte argentinian, Carlos Menem
Sursa foto: Sursa: Hepta

Carlos Menem, fostul președinte argentinian care a asigurat stabilitate economică și legături strânse cu Statele Unite în anii 1990, în timp ce se bucura de un stil de viață extravagent, a murit, anunță abc news.

Președintele argentinian Alberto Fernández a confirmat moartea fostului lider în vârstă de 90 de ani.

Avocat provenit dintr-una dintre cele mai sărace provincii din Argentina, Menem a orientat Argentina către piața liberă, fiind la un moment dat invidiat de vecini și favorizat de investitori. Însă realizările lui Menem au coincis și cu creșterea șomajului, a inegalității economice și a datoriei externe.

Menem a fost, de asemenea, extrem de flexibil ca politician, începându-și cariera ca discipol al generalului Juan Domingo Peron, care a fondat mișcarea populistă care îi poartă numele și care a plasat economia în mare măsură sub controlul statului. Menem, care a ocupat două mandate de președinte între 1989 și 1999, a transformat țara - dar în direcție opusă.

Menem s-a bucurat de compania vedetelor, găzduindu-i pe Rolling Stones și pe Madonna în Buenos Aires și a reacționat memorabil la criticile primite după ce a primit un Ferrari roșu cadou de la un om de afaceri italian în 1990. „Este al meu, al meu și al meu”, a spus Menem, un fan al curselor auto, în fața camerelor de televiziune. "De ce aș dona-o?"

Mai târziu, el a acceptat fără tragere de inimă să scoată la licitație mașina pentru 135.000 de dolari, iar veniturile vor fi direcționate către bugetul statului.

Fiul de imigranți sirieni, Menem a fost de trei ori guvernator al provinciei La Rioja, remarcat pentru părul lung până la umeri și perciunii extravaganți.

A câștigat nominalizarea Partidului Peronist și a ajuns la victorie în alegerile prezidențiale din 1989, valorificând haosul economic și social din Argentina, țara fiind afectată în inflație anuală de 5.000%. Sub Menem, economia a înregistrat o creștere puternică, inflația a scăzut la o singură cifră, iar peso, moneda națională, s-a bucurat de o stabilitate fără precedent, deoarece a fost legată de dolarul american.

Trupele argentiniene au participat la războiul din 1991 împotriva Irakului și s-au alăturat ONU în misiunile din Haiti și din fosta Iugoslavie.

Menem a reînnoit, de asemenea, relațiile cu Marea Britanie, întrerupte după invazia argentiniană din 1982 a insulelor Falkland aflate în proprietatea britanică. Invazia s-a încheiat cu înfrângerea Argentinei într-un război de 74 de zile.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: carlos menem