x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A murit Serghei Mihalkov, autorul imnurilor URSS şi Federaţiei Ruse

A murit Serghei Mihalkov, autorul imnurilor URSS şi Federaţiei Ruse

27 Aug 2009   •   00:00
A murit Serghei Mihalkov, autorul imnurilor URSS şi Federaţiei Ruse

Cunoscutul poet şi scriitor sovietic şi rus pentru copii Serghei Mihalkov, autorul cuvintelor imnurilor URSS şi Federaţiei Ruse a decedat joi, la vârsta de 97 de ani, la Moscova. "Serghei Vladimirovici a decedat în una din clinicile din Moscova", au anunţat surse din familie, fără să indice ziua funeraliilor şi nici locul în care acesta va fi înmormântat.



Preşedintele Dmitri Medvedev şi premierul Vladimir Putin şi-au exprimat deja condoleanţele soţiei şi celor doi fii ai defunctului poet - faimoşii regizori Nikita Mihalkov şi Andrei Koncialovski -, precum şi tuturor rudelor şi admiratorilor operei acestuia.

În februarie, Serghei Mihalkov a fost spitalizat în urma unui atac de cord la Clinica Centrală din Moscova, dar la 13 martie îşi aniversa cei 96 de ani în cercul larg al familiei: în afară de cei doi celebri fii, cunoscutul poet are zece nepoţi şi cam tot atâţia strănepoţi.

Nikita Mihakov, care a primit vestea morţii tatălui său la Cannes, urmează să revină în cursul serii la Moscova, la fel şi Andrei Koncialovski, aflat şi el undeva în străinătate.

În prefaţa unuia dintre volumele din ultimii ani, Serghei Mihalkov mărturisea: "M-am născut pe vremea Rusiei ţariste. La patru ani întâmpinam revoluţia bolşevică, am urmărit formarea URSS, iar la 78 de ani am fost martorul destrămării Uniunii Sovietice, pe care am slujit-o cu credinţă şi onestitate toată viaţa".
A fost corespondent de război în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi a fost decorat cu mai multe medalii. Tot el este autorul epitafului de pe mormântul Soldatului necunoscut de lângă Zidul Kremlinului: "Numele tău este necunoscut, dar fapta ta e eternă".

În ultima perioadă a tot spus că "nu îi pare rău pentru nimic din ceea ce a scris şi trăit". "În orice caz, sunt sigur că şi cei care mă duşmănesc fredonează imnul când îl aud şi au citit în copilărie Unchiul Stiopa" /una din cele mai cunoscute cărţi ale sale pentru copii/ - a spus el, într-un interviu pentru presa rusă în luna mai.

×
Subiecte în articol: externe