x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Abia scapate cu viata, vor inapoi in Irak

Abia scapate cu viata, vor inapoi in Irak

30 Sep 2004   •   00:00

Cele doua italience rapite in Irak, a caror executie fusese anuntata in urma cu aproape o saptamana, au fost eliberate si au ajuns cu bine in Italia. Se pare ca Roma a platit o recompensa de un milion de dolari in schimbul vietii lor.

ANA ILIE

Mare bucurie mare in Italia. Cele doua italience tinute ostatice in Irak din data de 7 septembrie au fost eliberate si au pasit marti noapte pe pamant italian, bucuroase si sanatoase.

POVESTEA. Simona Torretta si Simona Pari, care lucrau in Bagdad pentru o organizatie umanitara, au fost rapite din capitala irakiana, sub amenintarea armelor, de catre un grup de barbati mascati. Imediat dupa ce s-a aflat de rapirea lor, intreaga Italie s-a mobilizat, organizand manifestatii de solidaritate si presand guvernul pentru gasirea unei solutii de salvare a celor doua tinere. Pana si opozitia a lasat deoparte animozitatile fata de seful Guvernului, Silvio Berlusconi, si a raspuns apelului la unitate al acestuia, renuntand sa mai ceara retragerea trupelor italiene din Irak. Doua saptamani au trecut fara nici un fel de veste despre cele doua femei. Tensiunea atinsese cote incredibile in Italia, cand un mesaj publicat la 23 septembrie pe Internet anunta executia Simonelor. Toata lumea a fost surprinsa de incapatanarea cu care italienii au crezut ca femeile mai sunt in viata. Apoi a venit surpriza. Regele Abdallah al II-lea al Iordaniei a anuntat ca marti Italia va primi "vesti bune", asa cum s-a si intamplat, de altfel.

BINE TRATATE. La sosirea pe aeroportul militar Ciampino din Roma, cele doua Simone, surazatoare si tinandu-se de mana, nu au spus prea multe despre cele trei saptamani petrecute in captivitate. "A fost greu, dar am stiut tot timpul ca ne vor da drumul", a marturisit Simona Torretta. "Am fost tratate bine, cu respect", a spus Simona, care nu s-a sfiit sa declare ca este foarte probabil sa se intoarca in Irak, sa isi continue munca. Simona Torretta tinea un pachetel in mana la coborarea din avion. Continea prajiturele si caramele si le-a fost dat de rapitori atunci cand au fost eliberate.

CADOU PENTRU BERLUSCONI

Reintoarcerea acasa a celor doua femei este o victorie pentru premierul Silvio Berlusconi. Coincidenta sau nu, deoarece rolul sau in aceasta afacere nu poate fi decat banuit, mai ales in contextul zvonurilor privind platirea unui milion de dolari in schimbul vietii celor doua, eliberarea Simonelor a fost un cadou frumos cu ocazia aniversarii, ieri, a 68 de ani. Si nu a fost singurul: fiica sa Marina i-a daruit, tot de ziua lui, un nepotel numit Silvio, dupa bunicul. Criza rezolvata in mod fericit pentru toata lumea i-a adus lui Berlusconi un imens capital politic. Presa italiana era ieri in extaz si sustinea ca serviciile de informatii si guvernul au rezolvat criza "cu o fermitate inteligenta si fara emfaza". Sub euforia momentului probabil, Berlusconi nu a fost prea diplomatic, transmitandu-i presedintelui Jacques Chirac ca sufera "de un pesimism cosmic" si ca, astfel, nu va reusi sa obtina eliberarea celor doi jurnalisti francezi rapiti la 20 august in Irak.
×
Subiecte în articol: externe