x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe După 149 de ani de întârziere, statul american Mississippi a abolit oficial sclavia. Ce rol au avut în decizie un imigrant şi filmul Lincoln

După 149 de ani de întârziere, statul american Mississippi a abolit oficial sclavia. Ce rol au avut în decizie un imigrant şi filmul Lincoln

18 Feb 2013   •   17:29
După 149 de ani de întârziere, statul american Mississippi a abolit oficial sclavia. Ce rol au avut în decizie un imigrant şi filmul Lincoln

Mississippi a devenit, la începutul acestei luni, ultimul stat american care a abolit oficial sclavia, un eveniment în care un imigrant indian şi filmul Lincoln au jucat un rol decisiv.

În anul 1864, preşedintele Lincoln a propus un al 13-lea amendament la Constituţia SUA, prin care sclavia şi munca forţată să fie abolite, o măsură care să nu poată fi atacată ulterior, aşa cum putea fi cazul cu proclamaţia de emancipare din 1863, care fusese emisă de preşedinte pe timp de război.

Majoritatea statelor au ratificat amendamentul în acel an sau în următorii doi ani, însă au fost şi state care iniţial au refuzat această măsură.

Astfel, în Delaware amendamentul a fost ratificat în 1901, iar în Kentucky abia în 1976.

Statul Mississippi a rămas ultimul care să semneze acest amendament, făcând-o totuşi în 1995. Nu şi cu respectarea întregii proceduri, însă, aşa cum avea să constate doctorul Ranjan Batra, un indian emigrat în SUA.

Batra, după ce a văzut filmul Lincoln, în care este prezentat pe larg acest subiect, a fost curios să afle dacă statul Mississippi apare ca semnatar al amendamentului. Indianul a constatat, după o cercetare amănunţită, în care s-a implicat şi un istoric, că, deşi amendamentul a fost ratificat în 1995, documentul nu apare Monitorul Oficial, prin urmare nu este valid.

După ce autorităţile statului au fost informate, s-a constatat că, dintr-o eroare încă neexplicată, documentul nu a fost niciodată trimis Monitorului Oficial. Eroarea a fost rectificată la 7 februarie, când ultimul pas oficial în abolirea sclaviei, publicarea deciziei în Monitorul Oficial, a fost făcut.

×