x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Accidentul de la Smolensk: Turnul de control nu le-a spus piloţilor să aterizeze

Accidentul de la Smolensk: Turnul de control nu le-a spus piloţilor să aterizeze

de Sînziana Stancu    |    07 Oct 2010   •   00:00

Lipsa comunicării între piloţi şi turnul de control pare să fie cauza accidentului de la Smolensk în care şi-a pierdut viaţa preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski



Ipoteza a fost prezentată de un maior rus, Alecsandr Koroncic, care conduce o anchetă privind teribilul accident din luna aprilie. "Nu am nici o idee ce făceau controlorii de trafic aerian în momentul accidentului. Dar sunt sigur că pilotul a fost lăsat singur în luarea deciziei de a ateriza. Este ca şi cum turnul de control aerian ar fi spus: «Puteţi ateriza dacă vreţi, dar dacă nu vreţi, nu aterizaţi»", a declarat maiorul rus, citat de site-ul Radio Polonia.

Dacă piloţii avionului prezidenţial în care se aflau, împreună cu preşedintele şi soţia lui, Maria, 96 de reprezentanţi ai elitei politice, militare şi religioase a ţării, ar fi cunoscut altitudinea la care avionul ar fi urmat să aterizeze, avionul nu s-ar fi prăbuşit, este părerea lui Koroncic. "Problema este că nimeni nu i-a spus pilotului că avionul se află la un kilometru de pistă. Informaţia despre altitudine ar fi trebuit furnizată de un sistem de navigaţie, de copilot şi, în primul rând, de centrul de control aerian", a precizat el, adăugând că "pilotul avea nevoie doar de un indiciu, acela că avionul se află la un kilometru distanţă de pista de aterizare. Dacă cineva i-ar fi spus acest lucru, aparatul Tu-154 nu s-ar fi prăbuşit", consideră Koroncic, care a fost şi el pilot.

Avionul prezidenţial polonez care se îndrepta spre Katin s-a prăbuşit la Smolensk.

×
Subiecte în articol: externe