x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Acord de încetare a focului între Israel şi Hamas

Acord de încetare a focului între Israel şi Hamas

de Marina Constantinoiu    |    21 Noi 2012   •   19:55
Acord de încetare a focului între Israel şi Hamas

Şeful diplomaţiei egiptene, Mohamed Amr, a anunţat că între Israel şi Hamas a fost stabilit un acord de încetare a focului în Gaza, care va intra în vigoare începând cu ora 19:00 GMT, relatează ynetnews.com.

Imediat după acest anunţ, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, i-a mulţumit premierului israelian Benjamin Netanyahu pentru faptul că a acţionat în vederea obţinerii acestui acord, a anunţat Casa Albă, citată de AFP.  Potrivit Reuters, “Netanyahu i-a transmis preşedintelui Obama că este gata să dea o şansă propunerii egiptene de încetare a focului”.

Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, care s-a implicat în negocierile tripartite în vederea obţinerii acordului, la Cairo, a declarat că SUA salută acordul de încetare a focului şi i-a mulţumit preşedintelui egiptean Mohammed Morsi pentru eforturile sale de mediere.

În timp ce liderii lumii salutau anunţul, în teritoriul israelian exploda însă o rachetă palestiniană. Aceasta a căzut într-o zonă nepopulată, la Sdot Negev.

Nu au fost înregistrate victime sau pagube materiale.

Promisiuni de la americani

În comunicatul difuzat de Casa Albă se subliniază faptul că Obama i-a repetat lui Netanyahu faptul că “Israelul are dreptul de a se apăra”. Preşedintele american a promis, de asemenea, că SUA îşi vor spori eforturile pentru a ajuta Israelul să răspundă nevoilor sale în materie de securitate, în special împotriva intrării armelor şi explozivilor în Gaza dinspre Egipt.

Obama i-a mai declarat interlocutorului israelian că va susţine o finanţare suplimentară de către SUA a sistemului antirachetă Iron Dome desfăşurat pe teritoriul israelian pentru a contracara rachetele lansate din Gaza spre zone populate din Israel.

Armata israeliană a lovit circa 100 de obiective din Gaza de miercuri dimineaţă, în timp ce în direcţia Israelului au fost lansate 116 rachete palestiniene, 26 dintre acestea fiind interceptate de Iron Dome. Trei au explodat în zone urbane.

De la declanşarea operaţiunii israeliene în Gaza, armata a atacat 1.600 de ţinte, iar 421 de rachete care au fost trase spre Israel au fost interceptate de Iron Dome.


×