x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Acord Rusia – NATO pentru tranzitul către Afganistan

Acord Rusia – NATO pentru tranzitul către Afganistan

10 Noi 2010   •   00:00

Echipamentele destinate trupelor aliate din Agfanistan vor tranzita Rusia în baza unui document pe care NATO şi Rusia îl vor semna la 20 noiembrie, la Lisabona, informează mass-media de la Moscova, preluate de AFP. Este vorba despre un acord extins pentru tranzitul pe teritoriul rus a echipamentelor destinate trupelor ISAF din Afganistan. În prezent, tranzitul spre teatrul de operaţii din această ţară este efectuat în baza unor acorduri încheiate la nivel de ţări, nu sub "umbrela" NATO. De asemenea, acordul va permite ca tranzitul să fie efectuat într-un dublu sens.

Potrivit Kommersant, "acordul de tranzit este avantajos din punct de vedere comercial pentru Rusia, dat fiind că NATO intenţionează să înceapă retragerea trupelor ISAF din Afganistan de anul viitor".

"Prin începerea retragerii, nevoia de tranzit va fi şi mai mare. Este vorba de zeci de mii de vagoane de marfă pe lună", precizează surse din cadrul Ministerului de Externe de la Moscova.
Transportarea unui container pe teritoriul Rusiei costă 1.800 de dolari, astfel că Moscova ar putea obţine zeci de milioane de dolari pe lună.

×
Subiecte în articol: externe