x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Aderarea Bulgariei - Referendumul agita apele la Sofia

Aderarea Bulgariei - Referendumul agita apele la Sofia

21 Ian 2005   •   00:00

Referendumul privind intrarea Bulgariei in Uniunea Europeana agita apele politicii de la Sofia.

Click pentru a mari imaginea
Dupa ce puterea de centru-dreapta a anuntat ca aceasta consultare ar trebui sa aiba loc la 25 iunie, data care ar coincide cu cea a alegerilor legislative, presedintele socialist Gheorghi Pirvanov (foto) a iesit la rampa, manifestandu-si fatis dezacordul fata de acest calendar.

Pirvanov a declarat vineri ca cel mai potrivit moment pentru referedum ar fi "spre sfarsitul toamnei acestui an sau la inceputul primaverii viitoare". Presedintele socialist, ale carui relatii cu Guvernul de centru-dreapta condus de fostul rege al Bulgariei, Simeon de Saxa-Coburg, sunt adesea tensionate, este de parere ca ideea ca alegerile si consultarea populara sa aiba loc in aceeasi zi prezinta riscuri politice. "Votul negativ al alegatorilor fata de anumite partide s-ar putea transforma intr-un vot negativ cu privire la aderarea europeana", a spus Pirvanov.

PE PLUS. Sondajele arata ca intre 60% si 65% dintre bulgari sunt dispusi sa spuna "Da" integrarii europene. Bulgaria urmeaza sa semneze Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana in aceasta primavara, alaturi de Romania, si sa devina stat membru, in acelasi tandem, la 1 ianuarie 2007. (Irina Cristea)

×
Subiecte în articol: externe