x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Afghanistanul, dispus să recunoască Talibanii ca fiind un grup politic legitim

Afghanistanul, dispus să recunoască Talibanii ca fiind un grup politic legitim

28 Feb 2018   •   15:17
Afghanistanul, dispus să recunoască Talibanii ca fiind un grup politic legitim

Președintele din Afghanistan, Ashraf Ghani, s-a oferit să îi recunoască pe Talibani ca fiind un grup politic legitim, parte a procesului despre care a afirmat că va conduce la discuții privind încheierea războiului care durează de mai bine de 16 ani, scrie The Guardian.

Oferta, făcută miercuri, la începutul unei conferințe internaționale privind crearea unei platforme pentru discuții referitoare la pace, este cel mai recent semnal din partea guvernului susținut de partea occidentală și a talibanilor în privința unei dorințe mai mari de a lua în considerare dialogul.

Ghani a propus încetarea focului și eliberarea prizonierilor ca parte a mai mult opțiuni, inclusiv alegerile, implicarea grupului militant în procesul politic și o revizuire constituțională sub un pact cu Talibanii.

„Facem această ofertă fără precondiții în dorința de a conduce la o înțelegere pentru pace”, a spus președintele afghan în deschiderea discursului său în fața oficialilor din 25 de țări implicate în așa-numitul proces Kabul.

Comentariile reprezintă o schimbare semnificativă pentru Ghani, care s-a referit la Talibani, în trecut, sub denumirile de „teroriști” și „rebeli”, deși s-a oferit să vorbească cu părțile mișcării care acceptă pacea.

Talibanii, care luptă pentru restaurarea legii islamice în Afghanistan după retragerea în 2001 a forțelor conduse de SUA, s-a oferit să înceapă discuțiile cu SUA, dar a refuzat discuții directe cu Kabul. Nu este clar dacă grupul va fi pregătit pentru o astfel de schimbare, în ciuda presiunii internaționale.

 

×