x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Aflati cine a tras!"

"Aflati cine a tras!"

08 Mar 2005   •   00:00

EXTERNE
INCORDARE - Italienii vor sa stie cine e vinovat de moartea agentului special Nicola Calipari Autoritatile de la Roma cer gasirea imediata a americanilor vinovati de moartea agentului care o insotea pe jurnalista Giuliana Sgrena, eliberata saptamana trecuta din Irak.
RADU CROITORU

EROU. Vestea despre moartea lui Calipari a facut prima pagina in presa italiana
Divergentele legate de moartea agentului italian, Nicola Calipari, impuscat de americani in timpul eliberarii din Irak a jurnalistei Giuliana Sgrena, continua si nu inlatura posibilitatea declansarii unui scandal diplomatic intre Roma si Washington. Ministrul italian de Externe, Gianfranco Fini, a spus, ieri, raspicat ca cei responsabili de moartea agentului Nicola Calipari trebuie gasiti si pedepsiti imediat. Din cauza variantelor diferite ale celor doua state in legatura cu incidentul petrecut la Bagdad, seful diplomatiei italiene a cerut aflarea adevarului care, in opinia sa, ar stabili si vinovatii acestui caz.

CINE MINTE? Ministrul de Externe a tinut un discurs in fata deputatilor de la Roma, unde a precizat ca reconstituirea evenimentului de saptamana trecuta a scos la iveala doua neconcordante majore intre versiunile americana si italiana, referindu-se in special la viteza cu care se deplasa masina in care se afla jurnalista eliberata si momentul in care americanii au inceput sa traga asupra vehiculului. Armata spune ca soldatii au tras in masina din cauza vitezei foarte mari cu care circula si pentru ca soferul acesteia nu a raspuns somatiilor pentru controlul de rutina. In versiunea autoritatilor de la Roma, masina nu avea mai mult de 40 de kilometri la ora si nu au existat motive sa se traga asupra ei. In plus, seful diplomatiei italiene se intreaba de ce militarii americani nu au tras mai intai focuri de avertisment, care ar fi putut evita uciderea agentului Nicola Calipari. Ministrul a tinut sa precizeze ca agentul ucis isi stabilise corect toate contactele cu autoritatile militare de la Bagdad chiar in ziua in care s-a produs accidentul, in consecinta nu avea motive sa nu se supuna unui control de rutina.

SCUZE. De cealalta parte, surse americane citate sub anonimat de ziarul La Reppublica au afirmat ca militarii din capitala irakiana nu fusesera informati despre eliberarea jurnalistei Giuliana Sgrena, ranita si ea in timpul incidentului. Ministrul italian de externe a mai spus ca respinge varianta unui atac deliberat asupra jurnalistei si a precizat ca demersul Romei isi propune doar aflarea adevarului si pedepsirea vinovatilor si nu o incordare a relatiei dintre Italia si Statele Unite. Ministrul Gianfranco Fini si-a incheiat discursul din Parlament exprimandu-si speranta ca evenimentul din Irak nu va starni sentimente antiamericane in randul italienilor din toata lumea.

×
Subiecte în articol: externe