x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un fost agent FBI de contrainformaţii a recunoscut că a lucrat pentru oligarhul rus Oleg Deripaska

Un fost agent FBI de contrainformaţii a recunoscut că a lucrat pentru oligarhul rus Oleg Deripaska

de Redacția Jurnalul    |    16 Aug 2023   •   13:45
Un fost agent FBI de contrainformaţii a recunoscut că a lucrat pentru oligarhul rus Oleg Deripaska
Sursa foto: Hepta

Un fost agent FBI a recunoscut că a lucrat pentru oligarhul rus Oleg Deripaska în timp ce se afla sub sancţiunile SUA. Charles McGonigal a pledat vinovat pentru conspiraţie în schimbul renunţării la alte acuzaţii venite din partea procurorilor.

Agentul Charles McGonigal a condus divizia de contrainformaţii a FBI din New York înainte de a se pensiona în 2018. Însă, acesta ar fi primit plăţi ascunse de la Deripaska în schimbul anchetării unui om de afaceri rival şi a făcut lobby fără succes în 2019 pentru ridicarea sancţiunilor lui Deripaska.

McGonigal, în vârstă de 55 de ani, a declarat în faţa unui tribunal federal din Manhattan că a lucrat pentru Deripaska între primăvara şi toamna lui 2021 pentru a găsi informaţii negative despre Vladimir Potanin, în încercarea de a-l pune pe rivalul lui Deripaska pe lista de sancţiuni a SUA.

Fostul agent FBI a primit 17.500 de dolari pentru acea lucrare, care a fost direcţionată din Rusia prin conturi din Cipru şi New Jersey, în încercarea de a masca sursa plăţilor.

McGonigal a declarat în faţa instanţei că regretă profund acţiunile sale şi a pledat vinovat pentru conspiraţie, acuzaţie care atrage după sine o pedeapsă de maxim 5 ani de închisoare.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×