x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ahmadinejad spune că America a atentat la propria ei viaţă

Ahmadinejad spune că America a atentat la propria ei viaţă

de Sînziana Stancu    |    11 Sep 2011   •   18:36

Motivul pentru care SUA ar fi orchestrat atacurile teroriste ar fi fost razboiul, in opinia lui Mahmud Ahmadinejad. Presedintele iranian a afirmat ieri public toate acestea, chiar in ziua cand, peste ocean, americanii comemorau victimele atentatelor teroriste de-acum un deceniu, care au facut aproximativ 3.000 de morti.

"Atacurile din 11 septembrie au fost de fapt un joc planificat, pentru a exploata sentimentele comunitatii umane si a gasi un pretext de a lansa atacuri asupra regiunilor musulmane si de a ocupa Irakul si Afganistanul, ceea ce a dus la masacrarea a milioane de oameni nevinovati', a declarat duminica Ahmadinejat, citat de presa iraniana. Liderul de la Teheran a mai spus ca SUA si aliatii lor au incercat astfel sa provoace razboaie in diferite parti ale lumii pentru a-si vinde o parte din armamentul lor.

Interventia de ieri a presedintelui iranian nu este ceva nou. Anul trecut, el a cerut Adunarii Nationale a ONU sa formeze o comisie independenta de ancheta care sa investigheze atacurile din 11 septembrie. In plus, Ahmadinejad a parafrazat remarcile anterioare ale unei inalte oficialitati din Ministerul de Externe iranian, potrivit carora atentatele teroriste din America ar fi fost un complot pus la cale de neoconservatorii din Washington, pentru a victimiza "mii de americani in incercarea de a a-si atinge scopuri mai mari, inclusiv preluarea controlului asupra altor natiuni si asupra bogatiilor acestora'.

Alti adepti ai teoriilor conspiratiei au avansat si alte scenarii. De pilda, s-a spus ac "Turnurile Gemene' de la World Trade center ar fi fost doborate printr-o explozie controlata, si nu de avioanele cu teroristi sinucigasi care s-au proiectat in ele, iar Pentagonul ar fi fost lovit de o racheta de croaziera, si nu de un avion.

Fata de toate aceste speculatii, Peter King, senatorul republican care prezideaza Comitetul pentru Securitate Nationala, a declarat pentru postul de televiziune ABC ca oricine crediteaza asemenea teorii nu face alceva decat sa "trivializeze cel mai tragic eveniment din istoria Statelor Unite'. "Cei care fac asemenea afirmatii sunt deplasati si ar trebui sa le fie rusine de ei insisi', a mai spus King.

×