x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Al doilea cod roşu de poluare a aerului la Beijing

Al doilea cod roşu de poluare a aerului la Beijing

18 Dec 2015   •   12:00
Al doilea cod roşu de poluare a aerului la Beijing

Beijing-ul a decretat vineri al doilea cod roşu de poluare a aerului (nivelul maxim) în decurs de două săptămâni, în aşteptarea unui nou val nociv de smog, au anunţat autorităţile din capitala chineză citate de agenţia France Presse.

Pentru limitarea acestui nou episod de poluare, biroul municipal responsabil cu mediul a dispus, printre alte măsuri, închiderea de fabrici şi circulaţia rutieră alternativă sâmbătă pentru vehiculele private, în funcţie de numărul de înmatriculare.

Codul roşu de poluare este valabil de sâmbătă până marţi, potrivit unei note publicate pe site-ul Biroului de Protecţie a Mediului din Beijing, în timp ce oraşul a profitat vineri după-amiază de un cer albastru strălucitor.

Aceasta este a doua oară când se decretează nivelul de "alertă roşie" de la introducerea în 2013 a sistemului de alertă de poluare, în ciuda mai multor episoade grave de smog, comentează AFP.

Autorităţile au anunţat pentru prima dată la 7 decembrie o alertă roşie asociată cu o serie de măsuri preventive, la câteva zile după ce au fost aspru criticate pentru răspunsul lor considerat insuficient faţă de un episod foarte grav de smog de la începutul acestei luni.

Densitatea particulelor de 2,5 microni în diametru, deosebit de periculoase pentru sănătate deoarece pătrund adânc în plămâni, a depăşit de multe ori 300 de micrograme pe metru cub în timpul alertei roşii de săptămâna trecută, potrivit nivelurilor de referinţă măsurate de Ambasada SUA.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă un plafon mediu de numai 25 micrograme în douăzeci şi patru de ore.

Beijing-ul a ridicat prima avertizare de cod roşu din această lună la 10 decembrie, vânturile reci din nord dispersând apoi aerul toxic şi permiţând să reapară un cer albastru şi senin.

Şi alte oraşe din jurul capitalei Beijing au ridicat, de asemenea, nivelul de alertă la codul roşu, a anunţat Biroul Naţional de Mediu într-o declaraţie separată, adăugând că a îndemnat guvernele provinciale să pună în aplicare măsuri de urgenţă pentru a contracara puternica poluare a aerului.

×