x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Al patrulea cel mai bogat om din Ucraina a propus ridicarea unui zid de 2.000 km la frontiera cu Rusia

Al patrulea cel mai bogat om din Ucraina a propus ridicarea unui zid de 2.000 km la frontiera cu Rusia

13 Iun 2014   •   13:26
Al patrulea cel mai bogat om din Ucraina a propus ridicarea unui zid de 2.000 km la frontiera cu Rusia

 Un guvernator miliardar ucrainean a prezentat vineri preşedinţiei de la Kiev proiectul construcţiei unui zid cu o lungime de 2.000 km, cu sârmă ghimpată, prin care să treacă energie electrică, la frontiera cu Rusia, relatează France Presse şi Interfax-Ukraina, conform Agerpres.

Igor Kolomoiski, al patrulea cel mai bogat om din Ucraina cu o avere estimată la 1,8 miliarde de dolari, care a fost numit recent guvernator în regiunea Dniepropetrovsk (est) estimează că o astfel de protecţie este necesară 'pentru a preveni orice incursiune din partea statului care duce o politică agresivă faţă de Ucraina'. 'Acest proiect poate fi pus în aplicare în termen de şase luni', a asigurat viceguvernatorul regiunii Dniepropetrovsk, Sviatoslav Oliinik, într-o declaraţie pentru agenţia de presă Interfax-Ukraina.

Proiectul, ale cărui costuri sunt estimate la 100 milioane de dolari, prevede construcţia unui gard metalic din oţel de înaltă rezistenţă, cu sârmă ghimpată, prin care să treacă curent electric, de-a lungul a 1.920 de km a frontierei cu Rusia, a adăugat el. Zidul ar urma să fie construit pe teritoriul regiunilor Lugansk, Doneţk şi Harkov. De-a lungul zidului, ar urma să fie desfăşurate unităţi motorizate ale armatei ucrainene, de grăniceri şi Gărzii Naţionale, a mai indicat viceguvernatorul menţionat.

Autorii proiectului consideră că finanţarea acestui proiect ar trebui să fie realizată din fonduri de caritate şi donaţii. 'Tot ce este nevoie pentru acest proiect este fabricat în Ucraina. Din acest punct de vedere, se poate spune că este un proiect bun de infrastructură, care se bazează pe industria ucraineană', a mai spus el.

Anunţul intervine la o zi după prima conversaţie telefonică între noul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko şi omologul său rus Vladimir Putin, în cursul căreia liderul de la Kiev a sesizat în legătură cu o presupusă incursiune a unor tancuri ruse în Ucraina.


×
Subiecte în articol: ucraina Rusia Igor Kolomoiski oligarh