x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Al-Qaeda complotează să ARUNCE ÎN AER avioane de pasageri în Europa, în preajma Crăciunului

Al-Qaeda complotează să ARUNCE ÎN AER avioane de pasageri în Europa, în preajma Crăciunului

02 Dec 2014   •   17:05
Al-Qaeda complotează să ARUNCE ÎN AER avioane de pasageri în Europa, în preajma Crăciunului

Al-Qaeda pregătește un atac terorist de mare amploare în Europa, în preajma Crăciunului, în cadrul unor atacuri similare celor petrecute în Statele Unite, în 11 septembrie 2001, cinci avioane de pasageri urmând să fie deturnate și aruncate în aer, țintele vizate fiind Londra și alte mari orașe europene.

Primele informații despre complot au apărut în urmă cu două luni, teroriștii având misiunea de a introduce material exploziv la bordul curselor în care se îmbarcă și care au ca destinație mari orașe europene.

Amenințarea a fost descoperită de ofițeri din cadrul serviciilor de informații americane, care cred că în ciuda faptului că au fost anihilați mai mulți furnizori de material explozibil ai Al-Qaeda, această organizație teroristă dispune de alte mijloace pregătind un scenariu apocaliptic.

"Informațiile noastre spun că este preconizată o lovitură importantă a Al -Qaeda în Europa, în preajma Crăciunului, fiind vizate cinci curse aeriene. De-a lungul timpului au existat mai multe amenințări de acest gen, dar aceasta aproape a condus la interzicerea tuturor bagajelor de mână", a declarat jurnaliștilor de la Daily Mirror o sursă din cadrul serviciilor britanice de securitate aerienă.

"Pe durata verii, Statele Unite au derulat un program prin care au îmbunătăţit măsurile de securitate, noi nu am făcut acest lucru. Toată lumea se aşteaptă la ceva catastrofal foarte curând", a mai spus oficialul citat.

Sursa respectivă a mai precizat că decizia privind luarea unor măsuri adecvate de siguranță a traficului aerian european, vizat de această amenințare, s-au blocat la nivelul interguvernamental - "există o mare dificultate în adoptarea măsurii pri ncare se interzice bagajul de mână. Aceasta ar fi cea mai puternică armă pe care o putem opune acestor noi amenințări".

Un expert în terorism a declarat jurnaliștilor britanici că măsura interzicerii bagajelor de mână și a dispozitivelor electronice la bordul aeronavelor este, în ciuda riscurilor, o măsură foarte puțin probabil să fie acceptată de companiile de transport aerian.

Expertul a mai declarat că este foarte probabil ca genul de terorişti cu care se vor confrunta să fie acum "albi, blonzi şi cu ochi albaştri", radicalizaţi în doar cinci săptămâni, adăugând că şi femeile islamiste din clasa mijlocie, cu o educaţie peste medie prezintă un risc semnificativ.
express.co.uk

×
Subiecte în articol: alerta terorista