x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Al-Qaeda promite o baie de sange

Al-Qaeda promite o baie de sange

19 Iul 2004   •   00:00

EXTERNE

La 16 iulie a expirat ultimatumul dat Europei de organizatia terorista Al-Qaeda, a lui Ossama ben Laden. Ignorata de statele europene, organizatia trece acum la amenintari. Prima vizata: Italia.
MARINA CONSTANTINOIU

Un site Internet islamist a difuzat, atribuindu-l retelei teroriste internationale Al-Qaeda, un comunicat in care Italia este amenintata cu "o baie de sange similara celei de la 11 septembrie 2001" din Statele Unite. Asta, in cazul in care italienii nu il inlatura de la putere pe premierul lor, Silvio Berlusconi, un aliat de nadejde al Statelor Unite. Al-Qaeda ameninta ca va lovi Europa daca, inainte de 15 iulie, nu da un raspuns favorabil ofertei de pace a lui Ossama ben Laden. La 15 aprilie, Ossama le propunea pacea europenilor, in schimbul unui angajament de a nu-i mai ataca pe musulmani. Europei i se dadea un ultimatum de trei luni.

"Ori va debarasati de incompetentul Berlusconi, ori vom incendia efectiv Italia. Va asteapta o baie de sange similara celei de la 11 septembrie", este avertismentul clar al textului difuzat de site-ul islamist http://www.ansarnet.ws/vb si semnat "Brigazile Abu Hafs al-Masri". Autenticitatea site-ului nu a putut fi verificata, potrivit AFP.

LEGATURA CU SUA. Abu Hafs al-Masri, seful operatiunilor militare al retelei Al-Qaeda, sub al carui nume este semnat comunicatul, a fost ucis in operatiunile armatei americane din Afganistan in anul 2001. Grupul care ii poarta numele a revendicat, intr-un comunicat trimis cotidianului arab Al-Qods al-Arabi, care apare la Londra, si atentatele comise la 11 martie anul acesta, la Madrid, precum si pe cele comise in noiembrie 2003 asupra a doua sinagogi din Istanbul, si in august acelasi an, asupra Cartierului General al ONU din Bagdad. Alegerea Italiei ca prima "tinta" pare a nu fi intamplatoare pentru teroristii aflati sub comanda lui Ossama ben Laden, daca tinem cont de faptul ca aceasta tara europeana s-a aflat de partea Americii in actiunile sale din Irak, trimitand puternice contingente in razboi si refuzand sa cedeze presiunilor facute de insurgentii din Irak, prin intermediul operatiunilor de luare de ostatici.

ALERTA. Adevarul este ca nici SUA nu stau prea linistite in aceasta perioada, serviciile de informatii avertizand, in ultima vreme, in legatura cu posibilitatea comiterii unor atacuri de amploare pe teritoriul american. De altfel, presa americana sustine ca agentii FBI interogheaza tot mai multi musulmani si arabi americani pentru a afla informatii care sa le permita evitarea unui eventual atentat.

Avocatul unui kurd turc, interogat in cursul saptamanii trecute, a afirmat ca agentii FBI si-au exprimat temerile privind comiterea unui atentat de catre persoane care s-au convertit recent la Islam.

SUSPICIUNI

Raportul care va fi dat publicitatii de Comisia 11 septembrie, care a analizat contextul in care s-au produs atenatatele din SUA din 2001, va cita numeroase dovezi referitoare la faptul ca teroristii implicati in acele atentate au trecut prin Iran, sustine presa americana. Raportul final al comisiei va fi prezentat saptamana aceasta si va include noi probe potrivit carora 8 sau 10 dintre cei 14 teroristi implicati in deturnarea avioanelor care au fost folosite in atacuri au trecut prin Iran.
×
Subiecte în articol: externe