x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Semnal de alarmă: Cel mai mare faliment al unei bănci americane din ultimii 15 ani

Semnal de alarmă: Cel mai mare faliment al unei bănci americane din ultimii 15 ani

de Redacția Jurnalul    |    11 Mar 2023   •   07:20
Semnal de alarmă: Cel mai mare faliment al unei bănci americane din ultimii 15 ani
Sursa foto: Facebook

Autoritățile de reglementare americane au închis Silicon Valley Bank (SVB) și au preluat controlul asupra depozitelor clienților săi. Experții spun că este cel mai mare faliment al unei bănci americane din 2008 încoace, potrivit BBC.

Măsurile au fost luate în condițiile în care firma, un creditor cheie în domeniul tehnologiei, se străduia să strângă bani pentru a acoperi o pierdere din vânzarea de active afectate de creșterea ratelor dobânzilor.

Problemele sale au determinat clienții să se grăbească să-și retragă depozitele și au stârnit temeri cu privire la întregul sector bancar.

Oficialii au declarat că au închis banca pentru a „proteja deponenții asigurați".

Corporația Federală de Asigurare a Depozitelor (FDIC), care protejează de obicei depozitele de până la 250.000 de dolari, a declarat că a preluat depozitele.

Clienții cu depozite asigurate vor avea acces la fonduri „cel târziu luni dimineață", a precizat aceasta, adăugând că banii obținuți din vânzarea activelor băncii vor merge către deponenții neasigurați.

Episodul a avut loc după ce SVB a declarat că încearcă să strângă 2,25 miliarde de dolari pentru a acoperi o pierdere cauzată de vânzarea de active afectate de creșterea ratelor dobânzilor.

Vestea a făcut ca investitorii să fugă de bancă. Acțiunile au înregistrat joi cea mai mare scădere înregistrată într-o zi, cu peste 60%, și au scăzut și mai mult în tranzacțiile ulterioare orelor de tranzacționare.

Îngrijorările că și alte bănci s-ar putea confrunta cu probleme similare au dus la vânzarea pe scară largă a acțiunilor bancare la nivel mondial joi și vineri dimineață.

Un creditor crucial pentru întreprinderile aflate la început de drum, SVB este partenerul bancar pentru aproape jumătate dintre companiile americane din domeniul tehnologiei și al sănătății, finanțate prin capital de risc, care s-au listat pe piețele bursiere anul trecut.

(sursa: Mediafax)

×