x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alcalá de Henares - Universitate pentru imigranti

Alcalá de Henares - Universitate pentru imigranti

de Costin Anghel    |    09 Feb 2006   •   00:00
Alcalá de Henares - Universitate pentru imigranti

Imigrantii romani din Alcal• de Henares, si nu numai ei, vor beneficia de un program-pilot prin care vor avea acces gratuit la cursuri de invatare a limbii spaniole si cunoastere a culturii acestei tari.
Proiectul poarta numele de "Universitatea pentru imigranti". Programul va incepe, dupa cum afirma jurnalistii de la publicatia spaniola ABC, cel tarziu la 3 martie. In functie de rezultatele inregistrate la Universitatea din aceasta localitate, programul va fi extins in toate universitatile spaniole interesate de acest proiect, dupa cum a declarat Consuelo Rumi, secretar de stat pe probleme de imigratie.

Cu ajutorul Comunitatii Madrid si a celei din Castilla-La Mancha, la Universitatea din Alcalá de Henares, imigrantii vor invata limba spaniola de la profesorii universitatii. Pentru o mai buna desfasurare a programului, imigrantilor dornici de cunoastere a culturii spaniole si a limbii acestei tari le vor fi puse la dispozitie locatii in Alcalá de Henares, Guadalajara si Madrid. Lucia Figar, consilierul pe probleme de imigratie a guvernului madrilen, a declarat ca, "la ora actuala, comunitatea noastra detine numarul cel mai mare de imigranti straini, 930.000. Din acestia, 120.000 sunt romani! Ei sunt a doua nationalitate dupa ecuatorieni aici".
Rectorul Universitatii din Alcalá de Henares, Virgilio Zapatero, a declarat in fata presei spaniole ca "Universitatea pentru Imigranti" poate primi pana la 500 de cursanti si, daca va fi nevoie, va face demersurile necesare pentru ca numarul imigrantilor acceptati la cursuri sa poata creste. Cursurile vor fi impartite pe sase niveluri de dificultate si se vor tine in zilele de vineri, sambata si duminica. Potrivit autoritatilor spaniole, la acest program pot participa toti imigrantii, fie ei cu statut legal in Spania sau ilegal. La intrarea la cursuri li se va cere doar pasaportul. Identitatea cursantilor va fi atent verificata la acordarea certificatelor de absolvire a cursurilor.

NUMEROSI
"La ora actuala, comunitatea noastra detine numarul cel mai mare de imigranti straini, 930.000. Din acestia, 120.000 sunt romani! Ei sunt a doua nationalitate dupa ecuatorieni aici"
Lucia Figar
consilierul pe probleme de imigratie a guvernului madrilen

×
Subiecte în articol: diaspora