x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri anticipate în Israel? Rezultate neclare, gaură în buget sigură

Alegeri anticipate în Israel? Rezultate neclare, gaură în buget sigură

02 Dec 2014   •   19:33
Alegeri anticipate în Israel? Rezultate neclare, gaură în buget sigură

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a avertizat luni pe membrii coaliţiei sale de guvernământ că ar putea convoca alegeri anticipate dacă aceştia nu încetează cu atacurile la adresa sa, informează presa occidentală.
“Le cer acestor miniştri să înceteze cu subminările, să înceteze cu atacurile”, a declarat Netanyahu, referindu-se la parlamentarii care fac parte din Likud, partidul său de dreapta. “Le cer să strângă rândurile în spatele unei politici potrivite de a conduce naţiunea - în favoarea securităţii, a economiei şi pentru reducerea costului vieţii, în fiecare aspect. Dacă sunt de acord să facă acest lucru, atunci putem continua să lucrăm împreună. Dacă refuză, vom trage concluziile care se impun şi ne vom adresa alegătorilor”, a mai spus el.
Membrii Guvernului israelian sunt divizaţi în mai multe chestiuni, inclusiv bugetul pentru 2015, costurile ridicate de trai sau politica faţă de palestinieni. În Israel urmau să fie organizate alegeri abia în 2017, conform ciclului electoral.
Un sondaj de opinie publicat duminică de cotidianul Haaretz, de stânga, indica faptul că, deşi a mai pierdut din popularitate, Netanyahu are toate şansele să câştige un al patrulea mandat de premier, ceea ce ar însemna că în plan politic nu s-ar schimba nimic.
Cotidianul de dreapta Jerusalem Post notează că este posibil ca recenta criză politică să ducă la organizarea de alegeri anticipate, ceea ce va afecta în mod sensibil economia israeliană. Suma se ridică la un cost imediat de 450 de milioane de shekeli (circa 92 de milioane de euro), alocaţi partidelor politice, Comisiei electorale şi serviciilor din ziua alegerilor, şi o pierdere de 1 până la 1.500.000 de shekeli (circa 300.000 de euro), din cauza zilei libere acordate pentru desfăşurarea votului. (M.C)

×