x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri cu crima si frauda

Alegeri cu crima si frauda

21 Noi 2004   •   00:00

Nici nu s-au deschis bine urnele de vot, in Ucraina, pentru turul doi al alegerilor prezidentiale, ca cele mai negre temeri ale observatorilor internationali s-au concretizat dupa uciderea unui politist insarcinat cu paza unei sectii de votare, incident urmat de o serie de nereguli semnalate de Opozitie.

ANA ILIE

PE VIATA SI PE MOARTE. Desi toata lumea se temea de o izbucnire a violentelor la urne, moartea brutala a politistului din regiunea ucraineana centrala Cerkassy le-a dat apa la moara celor care sustin ca alegerile vor fi greu disputate, mai ales ca nici unul din cei doi candidati rivali, premierul pro-rus Viktor Ianukovici si liberalul pro-european Viktor Iuscenko, nu este dispus sa renunte fara lupta la posibilitatea de a conduce Ucraina. Mai mult, exista rapoarte care sustin ca Puterea va incerca sa fraudeze masiv scrutinul, pentru a impiedica succesul Opozitiei, care, la randul sau, a avertizat ca va scoate in strada milioane de ucraineni daca va constata ca se incearca o frauda. In orice caz, presedintele Leonid Kucima a tinut sa dea "asigurari" ca "nu va fi nici o revolutie" duminica la urne, un avertisment pentru liberalul Iuscenko.

NEREGULI. Ieri dis-de-dimineata, 33.000 de sectii de votare ii asteptau pe cei 37 de milioane de alegatori care trebuiau sa decida intre continuarea liniei autoritare pro-ruse a presedintelui Leonid Kucima si tranzitia spre democratie. Cu toate acestea, alegerile nu s-au desfasurat lin inca de la inceput. Putin dupa ora locala 8:00, cand s-au deschis urnele, un politist a fost ucis in circumstante neelucidate, dupa ce a fost lovit in cap cu un obiect greu. In alta parte a Ucrainei, unde liberalul Iuscenko este foarte popular, a fost furat seiful care continea listele de alegatori si buletinele de vot, in vreme ce studentii din Kiev, majoritatea sustinatori ai Opozitiei, au fost obligati sa voteze la sectia din cadrul universitatii, unde trebuie sa arate profesorilor buletinul de vot stampilat.

MARS DE PROTEST. Mai multe nereguli au fost sesizate pana la primele ore ale dupa-amiezii, iar Iuscenko a facut apel la populatie sa iasa intr-un mars masiv in centrul Capitalei, pentru o "numarare paralela a voturilor", o aluzie transparenta la intentia Puterii de a-l favoriza cu orice chip pe Ianukovici.

×
Subiecte în articol: externe