x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia votează astăzi pentru un nou parlament

Grecia votează astăzi pentru un nou parlament

de Redacția Jurnalul    |    25 Iun 2023   •   10:20
Grecia votează astăzi pentru un nou parlament
Sursa foto: Hepta

Grecii merg duminică la urne pentru a alege un nou parlament, fostul premier Kyriakos Mitsotakis având prima șansă pentru a câștiga un al doilea mandat, potrivit Reuters.

Alegerile de duminică se desfășoară în umbra naufragiului navei de migranți din 14 iunie, în care sute de persoane au pierit în largul sudului Greciei. Unul dintre cele mai grave dezastre de acest gen din ultimii ani a arătat diviziunile partidelor cu privire la migrație.

Partidul Noua Democrație al lui Mitsotakis a câștigat alegerile din 21 mai, cu 20 de puncte peste partidul de stânga Syriza, care a condus Grecia din 2015 până în 2019. Dar nu a reușit să obțină majoritatea absolută necesară pentru a guverna fără a forma o coaliție, ceea ce a determinat al doilea vot în conformitate cu reguli diferite care facilitează obținerea unei majorități în parlamentul cu 300 de locuri pentru partidul câștigător.

Sondajele de opinie din ultimele zile au indicat Noua Democrație cu peste 40% din voturi, iar Syriza, condusă de Alexis Tsipras, a rămas în urmă cu aproximativ 20%.

Secțiile de votare s-au deschis la ora locală 7.00 în toată Grecia și se vor închide 12 ore mai târziu.

Dezastrul naufragiului a lăsat deoparte alte probleme în perioada premergătoare alegerilor, inclusiv criza costului vieții și un accident feroviar mortal din februarie, care a scos la iveală deficiențele acestui sistem de transport public.

Salvatorii au găsit 104 supraviețuitori, dar se crede că până la 750 de persoane ar fi fost înghesuite pe vasul dărăpănat care plecase din Libia și se îndrepta spre Italia. Ambarcațiunea a fost supravegheată de paza de coastă grecească înainte de a se scufunda: paza de coastă a declarat că ocupanții au refuzat toate ofertele de ajutor.

Mitsotakis, a cărui administrație a adoptat o poziție dură față de migrație, a declarat că „traficanții nenorociți” sunt de vină pentru dezastru și a lăudat paza de coastă pentru salvarea oamenilor.

Tsipras a întrebat de ce paza de coastă nu a intervenit mai devreme. Sub precedenta administrație Syriza, peste un milion de refugiați și migranți au ajuns pe insulele grecești în încercarea de a ajunge în Europa în 2015 și 2016.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: alegeri grecia syriza