x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SYRIZA, victorie clară. Sondajele indică o mare victorie a stângii în Grecia

SYRIZA, victorie clară. Sondajele indică o mare victorie a stângii în Grecia

de Dan Constantin    |    25 Ian 2015   •   19:47
SYRIZA, victorie clară. Sondajele indică o mare victorie a stângii în Grecia
Update:Potrivit exitpoll difuzate de televiziunile din Grecia, citate de publicatia To Vima, SYRIZA  va detine intre 148-154 de mandate in noul Parlament.

Pentru a forma singur guvernul, liderul Syriza, Alexis Tsipras, are nevoie de 151 de voturi pentru majoritate absoluta. Alte mici formatiuni de stanga si centru stanga s-au aratat dispuse sa sprijine Syriza in parlament.

Alexis Tsipras s-a nascut in 1974, la cateva zile dupa inlaturarea regimului coloneilor,care a impus o dictatura de extrema dreapta de sorginte fascista in Grecia. A intrat de tanar in miscarea studenteasca apropiata de partidul comunist. A absolvit Universitatea Tehnica din Atena si a urmat si studii de arhitectura. A lucrat ca inginer de constructii civile in administratia din Atena. La 33 de ani a devenit cel mai tanar lider al unui partid  si dupa 2008 s-a impus in fruntea Syriza ca o alternativa la politica de austeriate.

Partenera lui de viata este  inginera in domeniul calculatoarelor si s-au cunoscut ca militanti in tineretul comunist. Familia Tsipras are doi baieti,mezinul poarta numele de Errnesto, ca omagiu adus lui Che Guevara.

SYRIZA AR FI OBTINUT 35,5 LA SUTA DIN VOTURI LA SCRUTINUL DE DUMINICA, POTRIVIT SONDAJELOR LA IESIREA DE LA URNE.
 
Victoria stangii radicale, la o diferenta de peste 10 procente fata de formatiunea de centru dreapta- NOUA DEMOCRATIE, a premierului Samaras, indica o schimbare MAJORA  pe scena politica a Greciei.

Rezultatele definitive vor arata daca liderul Syriza, Alexis Tsipras va avea majoritatea absoluta in Parlament, de 151 de voturi, care sa-i permita sa formeze singur guvernul. Legea electorala a Greciei ofera un bonus de 50 de locuri pentru formatiunea castigatoare.

×
Subiecte în articol: elegeri grecia syriza