x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri în Ungaria: FIDESZ, marele favorit, creditat cu 50% dintre voturi

Alegeri în Ungaria: FIDESZ, marele favorit, creditat cu 50% dintre voturi

06 Apr 2014   •   10:33
Alegeri în Ungaria: FIDESZ, marele favorit, creditat cu 50% dintre voturi

Aproximativ 8,2 milioane de alegători ungari sunt chemaţi duminică la urne pentru a reînnoi parlamentul format din 199 de deputaţi, într-un singur tur de scrutin, şi pentru a alege 106 reprezentanţi locali.

Sondajele dau în mare măsură câştigător partidul conservator FIDESZ, al populistului Viktor Orban, acuzat de derive antidemocratice în ultimii patru ani, scrie AFP. Acest partid este creditat cu 46% până la 50% din voturi, mult în faţa alianţei de stânga, dominată de Partidul Socialist şi care ar obţine între 21% şi 31% din sufragii. Partidul de extremă dreapta Jobbik se bucură de credibilitatea a 15-21% din alegători, conform sondajelor.

"Schimbarea de guvern este posibilă dacă rata de participare este suficient de ridicată", a asigurat, totuşi, Gordon Bajnai, fost prim-ministru tehnocrat (2009-2010) şi unul dintre liderii alianţei de stânga, venit să voteze încă de la deschiderea birourilor de vot la ora 04.00 GMT, într-o circumscripţie din Budapesta.

Viktor Orban, în vârstă de 50 de ani, a depus eforturi în ultimele zile pentru a-şi mobiliza susţinătorii, de teamă ca aceştia să nu meargă la vot crezând că victoria este deja câştigată, relatează agenţia citată.

"Meciul începe la 06.00 (ora locală n.r.) cu un scor de 0-0. Singurul lucru care contează este ce se va întâmpla între 06.00 şi 19.00", a clamat politicianul pasionat de fotbal, în timpul ultimului miting, desfăşurat sâmbătă la Debreţin.

Cei patru ani de guvernare Orban au polarizat societatea ungară. Cu ajutorul unei majorităţi parlamentare de două treimi, el a schimbat profund Ungaria, adoptând peste 850 de legi fără dezbatere şi acaparând toate instituţiile de autoritate ale statului, criticii săi acuzându-l că a slăbit valorile democratice, scrie AFP.

Birourile de vot se vor închide la 19.00 GMT, oră la care sunt aşteptate şi primele estimări.

×