x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri parlamentare: Partidul Reformator din Estonia câștigă cel mai mare număr de voturi

Alegeri parlamentare: Partidul Reformator din Estonia câștigă cel mai mare număr de voturi

de Redacția Jurnalul    |    06 Mar 2023   •   10:00
Alegeri parlamentare: Partidul Reformator din Estonia câștigă cel mai mare număr de voturi
Sursa foto: Hepta

Alegătorii din Estonia au ales duminică un nou parlament, iar rezultatele inițiale sugerau că Partidul Reformator de centru-dreapta al premierului Kaja Kallas, unul dintre cei mai declarați susținători ai Ucrainei din Europa, a câștigat în mod covârșitor, după numărarea aproape a tuturor voturilor.

Kallas s-a confruntat cu o provocare din partea partidului populist de extremă dreapta EKRE, care încearcă să limiteze expunerea națiunii baltice la criza ucraineană și acuză actualul guvern pentru rata ridicată a inflației din Estonia.

Nouă partide politice au prezentat candidați pentru Parlamentul Estoniei, sau Riigikogu, care are 101 locuri.

Din peste 900.000 de persoane eligibile pentru a vota la alegerile generale, aproape jumătate dintre acestea au votat în avans.

După numărarea a 99% din voturi, Partidul Reformator a obținut 31,4% din voturi, urmat de EKRE, cu 16,1%, și de Partidul de Centru, favorit în mod tradițional de către minoritatea etnică rusă considerabilă din Estonia, cu 15%.

„Acest rezultat, care nu este încă definitiv, ne va oferi un mandat bun, puternic, pentru a forma un guvern bun”, a declarat Kallas după rezultatele preliminare.

Rezultatele preliminare au sugerat că șase partide au depășit pragul de susținere de 5% necesar pentru a fi în parlament, inclusiv noul venit Eesti 200, un partid liberal de centru.

Prezența la vot a fost de 63,7%, potrivit informațiilor inițiale.

Rezultatele inițiale înseamnă că Partidul Reformei se află într-o poziție destul de puternică pentru a juca un rol de lider în formarea următorului guvern al Estoniei; sprijinul său se traduce prin 37 de locuri în legislativ. Dar va avea nevoie de parteneri mai mici pentru a forma o coaliție cu o majoritate confortabilă pentru a guverna.

Kallas a exclus posibilitatea de a face parte dintr-un guvern cu EKRE din cauza diferențelor ideologice și este posibil să se adreseze fostului partener de coaliție, Partidul de Centru, și partenerilor de coaliție - micul partid conservator Patria și social-democraților - pentru un acord. Noul venit Eesti 200 este, de asemenea, posibil să fie inclus în discuțiile guvernamentale.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: estonia alegeri parlamentare