x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri prezidenţiale incerte în Republica Moldova

Alegeri prezidenţiale incerte în Republica Moldova

de Vitalie Calugareanu    |    04 Noi 2009   •   00:00

Deputaţii moldoveni vor face prima tentativă de a alege noul şef al statului pe data de 10 noiembrie. Deocamdată nu există, însă, nici o certitudine că noul preşedinte va fi ales.

Coaliţia liberal-democrată are nevoie de 8 voturi ale deputaţilor comunişti. Opoziţia comunistă este decisă, însă, să provoace alegeri anticipate.

După vizita de la sfârşitul săptămânii trecute, la Moscova, a liderului comunist Vladimir Voronin şi a preşedintelui PD, Marian Lupu, candidat la Preşedinţie din partea Alianţei pentru Integrare Europeană, unii analişti politici au lansat supoziţia că Moscova i-ar fi cerut lui Voronin să facă posibilă alegerea lui Lupu.

Ideologul comuniştilor Mark Tkaciuk şi alţi deputaţi comunişti au declarat marţi că poziţia PCRM de a nu-l vota pe Lupu a rămas, însă, neschimbată. "Dacă mai înainte şansele ajungerii la un compromis erau infime, astăzi sunt mizere. Regulile jocului se schimbă în timpul jocului, iar aceasta este inadmisibil într-o democraţie. Deocamdată noi nu vedem vreun temei care ne-ar face să ne schimbăm poziţia. Alegerile anticipate reprezintă varianta optimă pentru a pune punctul pe «i», căciuliţa pe «î» şi aşa mai departe în funcţie de alfabet", a menţionat Tkaciuk.

Decizia finală comuniştii o vor lua, însă, chiar în preajma votării, pe data de 9 noiembrie, atunci când va fi convocat Comitetul Central al PCRM.

VORONIN E BOLNAV
Liderul PD, Marian Lupu, a spus că va încerca să reia negocierile cu liderul comunist săptămâna aceasta: "Sper că săptămâna aceasta vom avea încă o rundă de discuţii. Cel puţin eu vin cu o asemenea invitaţie şi voi munci în această direcţie. Cred că timp mai este ­ poate una, poate mai multe întrevederi şi până în data de 10 noiembrie şi, dacă va fi necesar şi aceasta va fi situaţia, şi după data de 10. E o situaţie care impune un atare dialog", a menţionat Lupu.

Potrivit unor surse neoficiale, Vladimir Voronin este bolnav şi se află în afara Chişinăului, cel mai probabil în satul ţiganca.

 


Dacă va fi imposibil să se ajungă la un compromis la negocierile cu Vladimir Voronin, miza Alianţei pentru Integrare Europeană este presupusul "grup disident" din fracţiunea Partidului Comuniştilor. Presa a scris că din acest grup ar face parte 17 deputaţi comunişti. Ei înaintează, însă, condiţii asemănătoare cu cele puse de liderul comunist Vladimir Voronin: înlăturarea liderului PL, Mihai Ghimpu din funcţia de şef al Legislativului şi înaintarea unui candidat neutru la funcţia de şef al statului. În comparaţie cu "grupul disident" liderul comunist Vladimir Voronin a înaintat şi o a treia condiţie: demiterea Guvernului Filat şi formarea unei coaliţii de centru-stânga cu Partidul Democrat condus de fostul comunist Marian Lupu. Liderul PD a respins, însă, această ofertă.

COMUNIŞTII SE ŞUBREZESC
Pe fundalul tensiunilor politice de la Chişinău, situaţia Partidului Comuniştilor se şubrezeşte la nivel local. La Ungheni, secretarul fracţiunii comuniste din Consiliul orăşenesc le-a cerut deputaţilor comunişti să voteze pentru alegerea lui Marian Lupu în funcţia de şef al statului: "După alegerile anticipate, luând în consideraţie scindarea care a avut loc, ieşirea lui Marian Lupu din PCRM, partidul a cedat din forţele pe care le avea. În acest caz mie nu-mi rămâne decât să susţin anume candidatura lui Marian Lupu, deoarece el e venit din rândurile PCRM.

El întruneşte toate calităţile care ar cimenta formaţiunile politice. Le-ar putea uni. Eu le spun deschis colegilor: Cum adică noi să facem rău? Şi ce dacă suntem în opoziţie? Dimpotrivă, noi trebuie să-i susţinem pe cei care sunt la conducere ca să fie bine. Lumea o să vadă că ajutăm şi o să ne aleagă şi a doua oară. Dacă faci rău - lumea te sancţionează şi data viitoare o să rămâi în umbră. Chiar de suntem din diferite partide, nu trebuie să ne uităm unul la altul ca nişte duşmani!", ne-a spus consilierul comunist de Ungheni, Valeriu Ciobanu.

Dacă prima tentativă de alegere a preşedintelui eşuează, conform legislaţiei moldoveneşti sunt organizate alegeri repetate. Dacă, însă, alegerile eşuează din nou, preşedintele în exerciţiu dizolvă Parlamentul şi anunţă alegeri anticipate.

×
Subiecte în articol: externe