x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegerile s-ar putea repeta

Alegerile s-ar putea repeta

28 Noi 2004   •   00:00

EXTERNE
Legislativul ucrainean a invalidat rezultatele celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale. Astazi, Curtea Suprema din Kiev va analiza marturiile unor membri importanti ai Puterii, care recunosc ca alegerile au fost fraudate.
ANCA ALDEA

Click pentru a mari imaginea
SCHIMBARE. Ruslana, castigatoarea Eurovisionului de anul acesta si unul dintre consilierii premierului Ianukovici, l-a felicitat pe prooccidentalul Iuscenko
Reunit in sesiune de urgenta, Parlamentul de la Kiev a decis sambata ca cel de-al doilea tur de scrutin, din 21 noiembrie, nu a reflectat vointa poporului. Decizia Legislativului a fost primita cu aplauze si cu strigate de bucurie din partea celor cateva sute de mii de sustinatori ai Opozitiei, care nu au parasit Piata Independentei din Kiev. Premierul Victor Ianukovici, care, potrivit Comisiei electorale Centrale, ar fi castigat alegerile prezidentiale, si-a anulat conferinta de presa anuntata inca de vineri seara.

OPOZITIA A CASTIGAT PRIMUL MECI. Desi decizia Parlamentului nu poate solutiona criza politica din Ucraina, pentru ca Legislativul nu are competenta sa anuleze alegerile, reuniunea de sambata a avut un asemenea impact, incat autoritatile de la Odesa si Donetk s-au pronuntat pentru autonomie, in cazul victoriei Opozitiei si a omului ei, Viktor Iuscenko. In cursul zilei de astazi, Curtea Suprema de Justitie din Kiev, singura institutie abilitata sa anuleze scrutinul, ar putea accepta decizia Parlamentului, mai ales dupa ce a intrat in posesia unor inregistrari telefonice ale politicienilor Puterii, in care acestia vorbesc deschis despre fraudarea alegerilor in favoarea candidatului prorus, Ianukovici. In rezolutia Parlamentului, adoptata cu 307 de voturi, unul impotriva si 106 abtineri, se recomanda totodata dizolvarea Comisiei Electorale, care l-a dat castigator pe Ianukovici .

PRESIUNI OCCIDENTALE. Intre timp, presedintele in funtie, Leonid Kucima, reprezentantii Uniunii Europene, ai OSCE si ai altor institutii europene continua sa medieze negocierile dintre Putere si Opozitie. Uniunea Europeana si Statele Unite si-au reiterat, la sfarsitul saptamanii, criticile la adresa fraudarii alegerilor.

"Unul dintre marile avantaje ale democratiei este acela ca ii permite fiecaruia sa se exprime, dar cu o conditie - jocul sa fie jucat corect", a declarat presedintele Frantei, Jacques Chirac.

DE LA EUROVISION LA GREVA FOAMEI
Randurile sustinatorilor Opozitiei s-au ingrosat in Piata Independentei din Kiev. Oamenilor simpli si politicienilor li s-au alaturat artisti si sportivi din toata Ucraina. Cantareata Ruslana Lijiciko, care a castigat Concursul Eurovision din acest an si care este consilierul premierului Viktor Ianukovici pe probleme de cultura, se pregateste de greva foamei. Ea a declarat postului roman de televiziune Realitatea TV ca atunci cand Guvernul a anuntat ca un anumit candidat a castigat, s-a decis sa nu stea acasa cu mainile in san.
Pe lista celebritatilor se afla si boxerii Vitali si Vladimir Kliscenko, atacantul international Serghei Rebrov, cantaretii de muzica rock Sviatoslav Vakartsuk si Oleh Skripka etc. Acesta din urma este gata sa emigreze daca Puterea va castiga un nou mandat la Kiev.
×
Subiecte în articol: externe