x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ALERTĂ în Filipine. Experţii avertizează că vulcanul Mayon se dilată şi ar putea intra în erupţie (VIDEO)

ALERTĂ în Filipine. Experţii avertizează că vulcanul Mayon se dilată şi ar putea intra în erupţie (VIDEO)

03 Oct 2014   •   10:54
ALERTĂ în Filipine. Experţii avertizează că vulcanul Mayon se dilată şi ar putea intra în erupţie (VIDEO)

Vulcanul Mayon, unul dintre cei mai activi din Filipine, a înregistrat o dilatare importantă a suprafeţei craterului său, astfel încât 'ar putea intra curând în erupţie', au avertizat experţii de la Institutul de Vulcanologie şi Seismologie (Phivolcs), potrivit EFE, citată de Agerpres. Potrivit lui Ed Laguerta - responsabil Phivolcs al regiunii Bicol, unde se află vulcanul Mayon - dilatarea craterului indică o presiune a magmei asupra pereţilor muntelui în încercarea de a ţâşni afară. Expertul a explicat că suprafaţa craterului s-a dilatat cu 3 milimetri în doar zece zile, fapt considerat 'foarte semnificativ', având în vedere că o dilataţie de 10 milimetri se înregistrează pe parcursul unui întreg an, informează vineri ziarul local The Star.

Autorităţile provinciei Albay au definitivat operaţiunile pentru a oferi adăpost celor peste 56.000 de persoane evacuate în urmă cu două săptămâni şi plasate în 46 de centre, potrivit raportului Consiliului de gestionare şi diminuare a riscului dezastrelor din Filipine.

În urmă cu două săptămâni, Mayon a început să arunce zilnic în aer sute de tone de bioxid de sulf. S-au înregistrat, totodată, numeroase seisme vulcanice şi desprinderi de roci incandescente, iar noaptea se poate vedea strălucirea magmei incandescente.

Deocamdată, autorităţile au delimitat un perimetru de securitate de 8 kilometri împrejurul muntelui şi au demarat evacuarea obligatorie a tuturor rezidenţilor din zonă.

×
Subiecte în articol: vulcanul mayon eruptie filipine