TEPCO, compania care exploatează centrala Fukushima, susţine că s-a înşelat atunci când a declarat că radioactivitatea este de zece milioane de ori mai mare decât nivelul normal
Nivelul radioactivităţii apei din reactorul 2 de la centrala Fukushima Daiichi a crescut de "aproximativ zece milioane de ori", au anunţat reprezentanţi ai companiei Tokyo Electric Power, care exploatează centrala nucleară. Măsurătorile au fost făcute ieri după analiza unei cantităţi de apă găsită la subsolul sălii turbinei, din spatele reactorului, au anunţat autorităţile nipone.
Muncitorii care încercau să răcească reactorul au fost evacuaţi unul câte unul, iar operaţiunile de pompare – amânate. Niveluri crescute de radioactivitate au fost deja detectate în jurul reactoarelor avariate ale centralei, impunând evacuarea temporară a muncitorilor.
Potrivit unui reprezentant al companiei Tokyo Electric Power (TEPCO), citat de BBC, nivelul măsurat al apei scurse este de 1.000 de milisievert (unitate de măsură a dozei radiaţiei) pe oră, adică "de zece milioane de ori mai mare" faţă de nivelul normal. Această cotă uriaşă de radioactivitate ar putea fi semn că reactorul şi-a pierdut etanşeitatea, comentau ieri experţii.
Temerile au fost luate în serios, însă specialiştii niponi nu au putut confirma existenţa, la nici unul dintre reactoare, a unei spărturi mai mici sau mai mari. Câteva ore mai târziu, TEPCO oferea o dezminţire, precizând că numărul de "zece milioane" a fost greşit estimat. TEPCO a precizat însă că valoarea de 1.000 de milisievert pe oră este corectă şi reală.
Ce nivel de radioactivitate poate suporta organismul uman? Un nivel de 1.000 milisievert/h poate provoca stare de vomă, ameţeli, senzaţie de greaţă, declarau specialiştii în urmă cu mai multe zile. Potrivit ziarului spaniol ABC, citat de Agerpres, la Cernobîl, evacuarea locuitorilor s-a ordonat când nivelul de radiaţii a ajuns la 350 de milisievert/h, iar cei care şi-au pierdut viaţa în decurs de o lună de la producerea accidentului s-au expus la un nivel de circa 6.000 de milisievert/h.