x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Ali cel chimic", in boxa

"Ali cel chimic", in boxa

19 Dec 2004   •   00:00

IRAK - Loialistii lui Saddam Hussein, in audiente la Bagdad

"Ali cel chimic" si un fostul ministru al Apararii sunt primii membri ai fostului regim audiati de judecatorul de instructie al Tribunalului Special Irakian.
ANCA ALDEA

DEBUT. "Ali Chimicul", varul lui Saddam, e primul fost demnitar irakian trimis in judecata
Unul dintre verii dictatorului Saddam a primit trista veste ca, dintre cei 12 demnitari ai fostului regim aflati in custodia fortelor americane si irakiene, el va fi este primul judecat. Audierile sale au inceput deja sambata, varul fiind anchetat pentru crime impotriva umanitatii.

"GAZATUL" DE LA BAGDAD. Generalul Ali Hassan Al-Majid Al-Tikriti, supranumit "Ali cel chimic" - renume "castigat", intre altele, in 1988, cand a ordonat atacul chimic soldat cu 5.000 de kurzi morti - a comparut in fata judecatorilor irakieni alaturi de ultimul ministru al Apararii, generalul Sultan Hashim Ahmad. "Ali cel chimic", un impatimit al gazarii si deportarii in masa a kurzilor din nordul Irakului, si-a conturat notorietatea in timpul invaziei Kuweitului, in 1990, pe care a condus-o personal la ordinul lui Saddam Hussein. Un an mai tarziu, "Ali cel chimic" se remarca, plin de succes, in reprimarea brutala a revoltei din sudul Irakului.

Recent, au fost descoperite cateva inregistrari video in care varul lui Saddam ameninta ca va rade de pe fata pamantului, "intocmai castravetilor", mii de victime si ca numarul lor va fi atat de mare incat va fi nevoie "sa-i ingropam cu buldozerele" pe "cainii si caprele din norul kurd al Irakului". Casetele video vor servi drept probe in procesele celor 55 de demnitari din fostul partid aflat la guvernare. "Ali cel chimic", filmat in timpul reuniunilor Partidului Ba’as, vorbeste slobod despre soarta "meritata" a celor aproximativ 150.000 de kurzi ucisi cu sange rece si despre alte atrocitati comise.

LUPTE PE STRADA. Pe acest fundal, in ultimele doua zile, cinci acte de sabotaj s-au produs in Irak. Insurgentii par sa fi fost incurajati de apelul sefului retelei Al-Qaeda, Ossama ben Laden, care a cerut "atacarea instalatiilor petroliere din Irak". La Mosul, in sudul tarii, a fost inregistrata o explozie in apropierea unei patrule americane. La Ramadi, in centrul Irakului, confruntarile armate intre rebeli si fortele SUA au facut cel putin trei victime.
×
Subiecte în articol: externe chimic