x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Aliaţii decid calendarul retragerii din Afganistan

Aliaţii decid calendarul retragerii din Afganistan

de Irina Cristea    |    20 Iul 2010   •   00:00

Reprezentanţi din peste 60 de ţări, printre care şi România, iau parte la o conferinţă dedicată Afganistanului ce are loc zilele acestea la Kabul. Reuniunea este prezidată de preşedintele afgan Hamid Karzai şi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, iar România este reprezentată de şeful diplomaţiei, Teodor Baconschi.



În cadrul conferinţei se discută termenii retragerii din Afganistan a forţei internaţionale din care fac parte şi militari români, precum şi un calendar al preluării, de către armata şi poliţia afgane, a misiunii de securizare a ţării.

Aproape 140.000 de membri ai forţelor internaţionale, dintre care două treimi sunt militari americani, se află în Afganistan, pentru a sprijini forţele afgane care luptă împotriva talibanilor.

"Rămân hotărât ca forţele noastre de securitate să fie responsabile pentru toate operaţiunile militare şi de securitate din ţară până în 2014", a spus Hamiz Karzai, în deschiderea conferinţei donatorilor.

Descrisă drept cea mai importantă reuniune internaţională organizată vreodată în capitala afgană, conferinţa se desfăşoară în condiţii stricte de securitate. Numeroşi militari afgani şi ai NATO au fost mobilizaţi pentru a evita orice atac al talibanilor, a căror rebeliune s-a intensificat în ultimii patru ani.

Conferinţa va marca o nouă etapă în lentul proces de emancipare a Guvernului afgan, care va prelua în totalitate misiunile de asigurare a securităţii, după ce trupele americane şi ale NATO, mobilizate în zonă de la sfârşitul anului 2001, se vor retrage din ţară.

Conform unui document de pregătire a conferinţei, datat 17 iulie, comunitatea internaţională susţine principiul acordării unei importanţe tot mai mari armatei şi poliţiei afgane, astfel încât acestea să preia misiunile forţelor internaţionale până la sfârşitul anului 2014.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a spus, ieri, că forţele internaţionale vor rămâne în Afganistan şi după perioada de tranziţie în cursul căreia controlul asupra operaţiunilor de securitate va fi preluat de armata şi poliţia afgane. "Tranziţia va avea loc treptat, pe baza unei analize a situaţiei politice şi de securitate, astfel încât să fie ireversibilă. Iar când acest lucru va avea loc, forţele internaţionale nu vor pleca, ci vor trece la un rol de sprijin", a adăugat secretarul general al NATO.

Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat că forţele americane din Afganistan vor începe retragerea la jumătatea anului 2011, iar premierul britanic David Cameron şi-a exprimat speranţa că trupele britanice vor reveni în ţară înaintea următoarelor alegeri, programate pentru 2015.

Potrivit unui comunicat difuzat de Ministerul român al Afacerilor Externe, contribuţia României în Afganistan este semnificativă, în special în plan militar, şi a crescut constant, prin suplimentări succesive, urmând să ajungă la 1.798 de militari în acest an. "Această contribuţie este apreciată la nivelul NATO şi subliniază profilul de Aliat responsabil al României", se arată în comunicat. Cele mai importante concentrări de trupe româneşti sunt cele de la Qalat, capitala provinciei Zabul, situată în sudul Afganistanului. Alte forţe româneşti sunt dispuse la Kabul şi Kandahar. Contribuţia României are şi o dimensiune civilă, care constă în opt şi, în curând, treisprezece participanţi la misiunea de poliţie EUPOL Afganistan. România a oferit, totodată, 12 burse în ţara noastră pentru studenţii afgani, iar preocupările pentru suplimentarea şi diversificarea contribuţiei civile continuă.

×
Subiecte în articol: special externe observator