x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ambasadele României, victime ale spionajului informatic mondial

Ambasadele României, victime ale spionajului informatic mondial

de Sînziana Stancu    |    30 Mar 2009   •   00:00

O vastă reţea de spionaj electronic s-a infiltrat în computere din 103 ţări, de unde a furat sute de documente ale unor companii private şi instituţii guvernamentale, inclusiv din cel puţin patru ambasade ale României.



Reţeaua era controlată aproape exclusiv prin computere din China, arată un studiu făcut de specialiştii canadieni de la Information Warfare Monitor şi de organizaţia Sec Dev Group, publicat de New York Times. Ziarul american precizează că nu se ştie deocamdată dacă Guvernul chinez este implicat în această afacere, deoarece China este interesată îndeosebi de informaţii despre liderul spiritual tibetan Dalai Lama, aflat în exil, al cărui site a fost, de asemenea, spionat. Potrivit informaţiilor despre România menţionate în studiu, ar fi fost spionate ambasadele ţării noastre din Finlanda, Norvegia, Franţa şi China.

SOLICITAREA LUI DALAI LAMA
Cotidianul canadian Globe and Mail scrie la rândul său că Dalai Lama este cel care le-ar fi sugerat specialiştilor canadieni să facă o analiză a sistemelor informatice în ceea ce-l priveşte şi că, pornind de la solicitarea lui, cercetătorii au descoperit vasta reţea de spionaj informatic, pe care au numit-o "GhostNet". Aceasta s-a infiltrat, în mai puţin de doi ani, în cel puţin 1.295 de computere din 103 ţări, concentrându-se mai ales asupra instituţiilor guvernamentale din Asia de Sud şi de Sud-Est. Conform raportului, operaţiunea de spionaj este în desfăşurare şi se extinde la mai mult de 12 sisteme săptămânal. Cercetătorii afirmă însă că nu au descoperit dovezi că reţeaua ar fi vizat şi sisteme guvernamentale americane, deşi un computer NATO a fost monitorizat timp de 12 ore, iar computerele de la ambasada indiană din Washington au fost infiltrate. Potrivit raportului canadian, printre computere infiltrate de hackerii chinezi se numără şi cele de la ministerele de Externe din Iran, Bangladesh, Letonia, Indonezia, Filipine, Brunei şi Barbados, precum şi de la ambasadele Indiei, Pakistanului, Coreii de Sud, Indoneziei, Thailandei, Taiwanului, Germaniei, Portugaliei, Maltei şi Ciprului.

BIG BROTHER
Mergând pe urmele "GhostNet", cercetătorii canadieni au fost uimiţi şi de fantasticele capacităţi de tip Big Brother ale acesteia. Astfel, hackerii reuşeau să activeze funcţiile de înregistrare video şi audio din computerele în care se infiltrau, astfel încât să poată următori tot ce mişcă în camera în care se afla computerul respectiv. Specialiştii au reuşit să monitorizeze şi comenzile pe care piraţii electronici le dădeau computerelor în care reuşeau să se infiltreze, precum şi numele documentelor pe care aceştia le furau, însă nu şi conţinutul acestora, în cea mai mare parte a cazurilor. Cercetătorii au cooperat şi cu tibetanii şi au constatat că se furase corespondenţa specifică şi că intruşii reuşiseră să obţină controlul asupra serverelor poştei electronice din computerele biroului organizaţiei lui Dalai Lama. Acţiunile spionilor informaticieni au avut nu numai efecte virtuale, ci şi în viaţa reală. Astfel, după ce cabinetul lui Dalai Lama a trimis o invitaţie electronică unui diplomat străin, invitaţia fiind găsită de hackeri, Guvernul chinez i-a dat telefon acelui diplomat descurajându-l să mai meargă-n vizită la liderul tibetan. De asemenea, o femeie care lucra pentru un grup care realiza contacte între tibetani aflaţi în exil şi cetăţeni chinezi a fost interpelată de ofiţeri de spionaj chinezi, în timp ce se întorcea în Tibet, care i-au arătat transcrierea conversaţiilor electronice pe care le intermediase şi au avertizat-o să pună capăt activităţilor ei politice.

PRECIZARE / MAE nu are nici un semnal
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) nu are, la ora actuală, nici un semnal, nici un element că, la nivelul ambasadelor României, ar fi existat vreo penetrare informatică, a declarat, duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Cristian Diaconescu. El a afirmat că are cunoştinţă "de pe internet" despre informaţia "apărută într-o gazetă", potrivit căreia ar fi vorba despre mai multe ambasade care au fost ţinta unor atacuri informatice. "Sub aspectul circulaţiei informaţiei în structurile MAE, atât în centrală, cât şi în exterior, în acest moment nu există niciun element că informaţia nu ar fi protejată. Vom verifica", a mai spus Diaconescu.
 

×
Subiecte în articol: externe