x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Conflictul China-Japonia: Ambasadorul chinez, convocat la Tokyo pentru discuţii legate de insulele Senkaku

Conflictul China-Japonia: Ambasadorul chinez, convocat la Tokyo pentru discuţii legate de insulele Senkaku

05 Feb 2013   •   10:32
Conflictul China-Japonia: Ambasadorul chinez, convocat la Tokyo pentru discuţii legate de insulele Senkaku

Guvernul japonez l-a convocat marti pe ambasadorul chinez la Tokyo pentru a protesta fata de intrarea navelor guvernamentale chineze in apele teritoriale ale insulelor Senkaku, revendicate de Beijing sub numele de Diaoyu, a anuntat Ministerul de Externe, potrivit AFP, citată de Mediafax.

Două nave de supraveghere maritimă chineze au intrat luni dimineaţa în această zonă contestată, înainte de a pleca spre sfârşitul zilei.

Vapoarele chineze, şi chiar câteva avioane, vin periodic de câteva luni în jurul acestui arhipelag administrat de Japonia, după ce aceasta din urmă a naţionalizat, în septembrie, trei dintre cele cinci insule din Marea Chinei de Est, cumpărându-le de la proprietarul lor privat nipon.

Diferendul teritorial s-a agravat brusc, fiind marcat de o săptămână de manifestaţii antijaponeze, adeseori violente, în China.

În faţa acestei intensificări a tensiunilor, Tokyo a anunţat recent constituirea unei forţe speciale formate din 600 de persoane şi 12 nave ale pazei de coastă pentru a supraveghea şi proteja acest arhipelag, în special cu zece noi nave de 1.000 de tone.

Arhipelagul nelocuit Senkaku/Diaoyu este situat la 200 de kilometri nord-est de coastele Taiwanului şi la 400 de kilometri vest de insula Okinawa (sudul Japoniei). În afară de poziţia sa strategică, fundul maritim al acestuia ar conţine hidrocarburi.

×
Subiecte în articol: conflict china japonia insulele Senkaku