x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ample exerciţii militare ruse în Marea Neagră, în paralel cu cele ale NATO

Ample exerciţii militare ruse în Marea Neagră, în paralel cu cele ale NATO

de Agerpres    |    04 Iul 2014   •   18:20
Ample exerciţii militare ruse în Marea Neagră, în paralel cu cele ale NATO

Rusia a început vineri ample manevre militare în Marea Neagră, acestea desfăşurându-se în paralel cu exerciţiile Breeze-2014, la care participă patru nave de război ale NATO.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării de la Moscova, citat de ITAR-TASS, la exerciţiile militare ruse, în care sunt implicate diferite forţe ale Flotei ruse la Marea Neagră, participă 20 de nave de război şi nave auxiliare, peste 20 de avioane şi elicoptere, efective ale infanteriei marine şi de artilerie.

Programul exerciţiilor, care se desfăşoară sub conducerea comandantului Flotei Ruse la Marea Neagră, amiralul Aleksandr Vitko, "prevede o serie de misiuni de antrenament constând în a distruge grupuri navale aparţinând unui inamic convenţional şi a pune în alertă apărarea antiaeriană în vederea protejării navelor de război şi a infrastructurilor de coastă", a precizat ministerul rus.

Conform aceluiaşi comunicat, "exerciţiile tactice de rutină au început cu efectuarea unor tiruri de rachetă şi de artilerie de la bordul unor nave de suprafaţă asupra unor ţinte maritime şi aeriene".

Raza de desfăşurare a exerciţiilor acoperă întreg bazinul Mării Negre, a precizat instituţia de apărare de la Moscova, subliniind că aceste manevre sunt conforme cu normele internaţionale.

Anterior, Alianţa Nord-Atlantică a anunţat într-un comunicat, citat de portalul american RTT News, că patru nave de război ale NATO au intrat joi în Marea Neagră pentru a participa la manevre militare comune cu forţele navale din România şi Bulgaria.

Ministerul bulgar al Apărării a precizat că exerciţiile se vor derula în perioada 4-13 iulie, ele având ca scop îmbunătăţirea cooperării dintre forţele armate ale ţărilor membre NATO, inclusiv în cadrul operaţiunilor vizând reglementarea crizelor regionale.

Potrivit unor experţi militari ruşi, intensificarea activităţilor Alianţei Nord-Atlantice în Marea Neagră reprezintă "un şantaj militar" îndreptat împotriva Rusiei.

×
Subiecte în articol: exercitii militare marea neagră nato Rusia