x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Anchetă pentru spălare de bani în Moldova, în cadrul scandalului Magnitski

Anchetă pentru spălare de bani în Moldova, în cadrul scandalului Magnitski

de Marina Constantinoiu    |    11 Feb 2013   •   20:25

Centrul Naţional Anticorupţie al Republicii Moldova (CNA) a deschis o anchetă privind presupusa implicare a unei bănci semi-publice moldovene într-o afacere de spălare de bani denunţată de juristul rus Serghei Magnitski, decedat ulterior într-o închisoare din Moscova, informează AFP şi Ria Novosti.

Ancheta vizează Banca de Economii, deţinută în proporţie de 56% de statul moldovean, şi a fost lansată în decembrie 2012, a precizat într-un comunicat Fondul de Investiţii Hermitage Capital, pentru care lucra Serghei Magnitski. Potrivit Fondului, banca ar fi tranzitat circa 53 de milioane de dolari (39,5 milioane de euro) deturnaţi din vistieria statului rus, către bănci din alte ţări.
Conturile Băncii de Economii nu au fost încă îngheţate, precizează AFP.

Ancheta a fost lansată în urma solicitării în acest sens făcute de cabinetul internaţional de avocatură Brown Rudnick, acţionând în numele Hermitage Capital.
“Centrul Naţional Anticorupţie al Moldovei a intentat dosar penal în temeiul articolului 243 al CP al Moldovei “Spălarea banilor”, - a comunicat luni pentru RIA Novosti Angela Starinschi, secretar de presă al CNA. Ea a confirmat că investigaţia a fost iniţiată după solicitarea juriştilor Hermitage Capital, care au comunicat că au descoperit conturi în Banca de Economii a Moldovei, prin care au trecut mijloace sustrase din bugetul Rusiei, - schemă criminală descoperită de juristul Fundaţiei, Serghei Magnitski.

“Detaliile acestui dosar penal pot fi cunoscute doar peste cîteva zile, doarece în cadrul lui se desfăşoară investigaţii de mari proporţii”, - a adăugat Starinschi, citată de Ria Novosti, potrivit Noutăţi Moldova. Igor Volniţchi, consilierul premierului Moldovei Vladimir Filat, a declarat pentru RIA Novosti că în viitorul apropiat mass-media va beneficia de o informaţie mai amplă despre această problemă.

Investigaţiile se bazează pe afirmaţiile lui Magnitski că funcţionarii de stat ruşi sustrăgeau din bugetul Rusiei zeci de miliarde de ruble, suma totală fiind evaluată la aproximativ 130 de milioane de euro. Anul trecut au iniţiat investigaţia oficială în legătură cu spălarea acestor bani Elveţia, Estonia, Letonia şi Cipru. La sfîrşitul lui ianuarie s-a alăturat Lituania.

Serghei Magnitski a fost arestat în 2008 după ce a denunţat această maşinaţiune financiară urzită, potrivit lui, de oameni din poliţie şi de la Fisc, în detrimentul angajatorului său, precum şi al statului rus. El a fost ulterior inculpat pentru fraudă fiscală de aceiaşi oameni pe care îi denunţa, potrivit Hermitage. Moartea sa, după 11 luni de arest preventiv, este la originea unui conflict diplomatic între Moscova şi Washington. Un consiliu consultativ creat de Kremlin a concluzionat că acesta a fost lovit şi apoi lipsit de ajutor şi îngrijire în detenţie. În ciuda tuturor informaţiilor, la trei ani de la decesul lui, justiţia rusă îşi menţine intenţia de a-l judeca pentru fraudă fiscală. Procesul său post-mortem urmează să înceapă săptămâna viitoare la Moscova.

×
Subiecte în articol: Serghei Magnitski spalare de bani