x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Anchetă în SUA pentru retragerea haotică a armatei americane din Afganistan

Anchetă în SUA pentru retragerea haotică a armatei americane din Afganistan

de Redacția Jurnalul    |    14 Ian 2023   •   10:00
Anchetă în SUA pentru retragerea haotică a armatei americane din Afganistan
Sursa foto: hepta

Republicanii au lansat o anchetă privind retragerea haotică a armatei americane din Afganistan, care a permis preluarea imediată a puterii de către talibani și a dus la scene cu mii de oameni disperați care au luat cu asalt aeroportul din Kabul.

Republicanii dețin acum controlul în Camera Reprezentanților Statelor Unite. Aceștia au lansat o anchetă privind retragerea haotică a armatei americane din Afganistan, care a permis preluarea imediată a puterii de către talibani și a dus la scene cu mii de oameni disperați care au luat cu asalt aeroportul din Kabul, unii agățându-se de avioanele americane care plecau în timp ce se rostogoleau pe pistă, potrivit AFP.

Michael McCaul, președintele Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanților, a declarat vineri că i-a scris secretarului de stat Antony Blinken, solicitând o serie de documente, de la evaluări ale serviciilor de informații la comunicări cu talibanii.

McCaul, membru al opoziției din comisie, care a devenit președintele acesteia după ce Camera a trecut la controlul republican la începutul anului, a declarat că este „absurd și rușinos” faptul că administrația președintelui american Joe Biden „continuă să rețină informații legate de retragere”.

„În cazul în care continuă să nu se conformeze, comisia va folosi autoritățile de care dispune pentru a impune aceste solicitări, după cum este necesar, inclusiv printr-un proces obligatoriu”, a spus el.

Treisprezece soldați americani au fost uciși la 26 august 2021 într-un atentat cu bombă în fața aeroportului din Kabul, în timp ce capitala cădea, iar guvernul s-a prăbușit câteva zile mai târziu, în ciuda celor 2.000 de miliarde de dolari injectați în Afganistan în două decenii de către SUA și forțele NATO.

În timp ce Trump a negociat retragerea cu talibanii, partidul său republican a criticat vehement modul în care Biden a gestionat operațiunea.

Departamentul de Stat nu a răspuns solicitării de comentarii vineri, dar a declarat că a oferit mai mult de 150 de informări membrilor Congresului de la retragerea din august 2021, potrivit presei americane.

Aproximativ 2.500 de soldați americani au murit în ceea ce a devenit cel mai lung război al țării, dar Afganistanul nu mai era o prioritate acasă, 50% dintre respondenții unui sondaj Gallup realizat la un an după retragere spunând că întregul război a fost o greșeală.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: razboi afganistan ancheta sua